Közélet

Az orosz népszavazás miatt nem hajlandó Kijev tárgyalóasztalhoz ülni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy szó sem lehet béketárgyalásról, ha Oroszország népszavazásba kezd a megszállt ukrán területeken. A hírek szerint az inváziós erők a lakosság véleményét kérnék ki Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban az Oroszországhoz való csatlakozásról. Zelenszkij és adminisztrációja szerint, ha lesz népszavazás, akkor nem tárgyalnak.

Kijev és szövetségesei nem fognak béketárgyalásba bocsátkozni, ha Moszkva népszavazást tart Ukrajna elfoglalt térségeiben az Oroszországhoz való csatlakozásról – jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Ha a megszállók keresztülviszik az álreferendumokat, akkor elzárják magukat a tárgyalások lehetőségétől Ukrajnával és a szabad világgal, amire az orosz félnek valamikor majd nyilvánvalóan szüksége lesz– hangsúlyozta esti videóüzenetében Zelenszkij. Az ukrán elnök hozzátette, hogy információik szerint a megszállók álreferendumot tartanak Ukrajna megszállt déli részein. Zelenszkij kemény üzenetet küldött az orosz fennhatóság alá került területeknek:

mindenkit felelősségre fogunk vonni, aki bármilyen módon is segíti a megszállókat ebben az elhatározásukban. Felelni fognak Ukrajna előtt– az elnököt az UNIAN hírügynökség idézte.

ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Az UNIAN nyugati hírforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Moszkva által különleges hadműveletnek nevezett háborúban az orosz hadsereg ellenőrzése alá vont térségekben, Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában terveznek népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról.

Orosz és ukrán tisztségviselők több tárgyalási fordulót is tartottak, ezek azonban március végére zsákutcába jutottak. A felek egymást hibáztatják a párbeszéd megszakadásáért.

Áprilisban csak egy hajszál választotta el a feleket a békétől

Az Ukrajnával folytatott béketárgyaláson részt vevő orosz delegáció vezetője szerint nagyon közel voltak a békéhez április közepén, de állítása szerint az ukrán tárgyalók hirtelen elálltak a megállapodástól.

 

béketárgyalás háború béke Ukrajna Oroszország Népszavazás referendum
Kapcsolódó cikkek