Közélet

Fittyet hányt a rakétaveszélyre: ismét Kijevben járt Boris Johnson

Noha a Johnson-kormány napjai meg vannak számlálva, a brit kormányfő támogatása nem ingott meg Ukrajna irányában.

Ukrajna függetlenségének napjára ismét Kijevbe látogatott Boris Johnson, akinek már csak pár hete van hátra a brit miniszterelnöki székben – írja a The Guardian. A botrányok sorát maga mögött tudó politikus idén már negyedszer jár a háború sújtotta országban, és nem érkezett üres kézzel, ugyanis újabb 54 millió fontos segélycsomagot ajánlott fel Ukrajnának.

British Prime Minister Boris Johnson (2R) visits Kyiv's "Maidan" Independence Square, that has been turned into an open-air military museum with destroyed Russian military equipment on Ukraine's Independence Day on August 24, 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. - British Prime Minister Boris Johnson was in Kyiv on Wednesday, hailing the "strong will of Ukrainians to resist" Russia's invasion, as the nation celebrates its Independence Day and marks the milestone of six months of war. (Photo by Sergei CHUZAVKOV / AFP)
Fotó: Sergei Chuzavkov / AFP

A csomagban egyebek között felderítő és rakétarendszerek is helyet kaptak, hogy segítsék a bátor és rugalmas ukrán hadsereget a szabadságért vívott harcban – közölte Johnson, aki szerint a városok hamvain és a Putyin rakétái által okozott szörnyű sebeken valami gyönyörű virágzik, amit az egész világ csodál, és ez nem más, mint az ukránok legyőzhetetlen ellenállási vágya.

Johnson, aki mára népszerűbb az ukránok, mint a britek körében, látogatásán megkapta a külföldiek számára adható legmagasabb kitüntetést, a szabadságrendet, a hazája által biztosított hűséges támogatásért. 

A július elején lemondott brit kormányfőt belföldi kritikusai azzal vádolják, hogy utódlásáig csak zombikormány irányítja az országot.

 

fegyverszállítás orosz-ukrán háború Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek