Alapvető hiba volt az uniós szankciók energiahordozókra történő kiterjesztése – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón szombaton. A tárcavezető a Momentum elnökével, Gelencsér Ferenccel vitatkozott számos közéleti kérdésben.

GULYÁS Gergely
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A vitából nem maradhatott ki a háború és az energiaárak témaköre sem.

Gulyás Gergely az energiaellátás biztosítására vonatkozó felvetésre elmondta, hogy az állam rögzített árakon vásárol, áprilisig 21 dollár körül kellett fizetni a kőolajért, a gáz ára is rögzített volt, tizede a jelenleginek. Az áremelkedés azóta fokozódott, hogy az unió az energetika területére is kiterjesztette a szankciókat, ami szerinte alapvető hiba volt.

Gelencsér Ferenc álláspontja szerint azt már április előtt látni lehetett, hogy a gáz világpiaci ára megemelkedik majd. Hozzátette, hogy a kormánypárt képviselői is megszavazták az uniós szankciókat.

Gulyás szerint azzal nem vádolható a kormány, hogy a rotterdami tőzsdén meghatározott árakhoz köze lenne, a pénteki gáz- és áramárakat nézve és a rezsicsökkentést figyelembe véve azt látják, hogy 330 ezer forint felett van az az összeg, amibe piaci áron kerülne az áram és gáz. Ehhez képest el tudják érni, hogy a kettőért 25 ezer forintot kell fizetni, ami havonta 300 ezer forint támogatást jelent.

Gelencsér szóvá tette azt is, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben döntöttek a Vodafone-ban való részesedés megvásárlásáról. Gulyás Gergely azt mondta, semmi köze egymáshoz a két kérdésnek. Azt kell mérlegelni, jó befektetés-e vagy sem és helyes-e a cél, hogy a bankszektorban, az energetikában és a média területén legalább 50 százalék legyen magyar tulajdon.

Nyereséges vállalatról van szó, a profitból később akár a pedagógusbérekre is lehet fordítani.

Az élelmiszerek árának jelentős növekedésére vonatkozó kérdésre a tárcavezető úgy reagált, hogy ma a bankok, a Mol olyan összegeket fizetnek be, amiből a rezsivédelmi alapot életre tudták hívni és abból a rezsicsökkentést tudják biztosítani. Programmódosítást javasolt a Momentumnak, ugyanis annak programjában adóemelés szerepel több területen is.

Gelencsér Ferenc azt mondta: minden egyes adóemelés beépül az árakba és ez realizálódik az élelmiszereknél is. Az a megoldás, hogy nem kell adót emelni. A párt legutóbbi programja 2018-as, felül kell vizsgálni minden olyan programot, ami négy évnél idősebb – reagált.

A Paksi erőmű fontos, az atomenergia jó, az nem jó, hogy oroszok építik az erőművet, orosz hitelből – jegyezte meg egy másik felvetésre a frakcióvezető.

Gulyás Gergely jelezte: szívesen lecserélik az orosz hitelt, ha az Európai Bizottság részéről van nyitottság. Az első két paksi blokk is orosz technológiával épült, lehet mást választani, de akkor tízéves csúszás lesz. Az áramellátást azért tudják garantálni ma, mert Paks van – szögezte le a miniszter.

Gelencsér Ferenc az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek elmozdítására reagálva arról beszélt: nem gondolja, hogy kardinális kérdés, lesz-e ma tűzijáték vagy sem. A szolgálat jelenlegi vezetőjének érdekében, reméli, hogy lesz – jegyezte meg ironikusan.

Utalva a beszélgetés témájára, azaz, ki a jobb- és ki a baloldal, felvetette többek között: baloldali vagy nemzeti kérdés-e, hogy a pedagógusok nincsenek megfizetve.

Gulyás Gergely úgy reagált, nem gondolja, hogy jobboldali lenne a Momentum, de azt sem, hogy baloldali. Szerinte az ellenzék egésze identitásválsággal küzd, számtalan kérdéshez való hozzáállásuk ebből származik.

A pedagógusok béréről szólva felidézte, hogy első nagy lépésként 2010-ben megemelték a kereseteket, megközelítve ezzel a diplomás átlagbért. Ugyanakkor a miniszter jogosnak tartotta azt a követelést, hogy újra emeljék a pedagógusok bérét. Ezért vállalják, hogy 2027-ig elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát – erősítette meg.

Kitért arra is, hogy a Momentum uniós képviselői nettó ötmilliót keresnek havonta és közben nagyon sokat tesznek azért, hogy ne jusson hozzá Magyarország a támogatásokhoz. Ha ez változna, biztosan előrébb lennének, ebben kérte is a segítséget.

Gelencsér Ferenc azt mondta, a kormány mindent a nemzeti szuverenitásból eredeztet és most arra a Brüsszelre vár, amelyet 12 éve támad. „Ez nevetséges” – fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék mit tenne, jelezte: évek óta azt mondják, ki kell egyezni az Európai Unióval.

Nem várunk semmilyen segítséget, vannak források, amelyek megilletik Magyarországot

– válaszolt Gulyás Gergely. Aláhúzta: benne van az uniónak elküldött operatív programban az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelése.

A túl gyors jogalkotást érintő kritikára azt mondta, az Amerikai Egyesült Államokban a költségvetés adósságrátájának megemelésére néhány óra alatt sor került és ezermilliárdokról döntöttek rövid idő alatt. Magyarországon rendezett és világos szabályok rögzítik, hogy mely kérdésekben lehet ilyet és melyekben nem – közölte a miniszter.

A Momentum elnöke jelezte: 2010-ben még ő is a Fideszre szavazott, de a nagyobbik kormánypárt szerinte kisajátítja a nemzet fogalmát.

Mindannyian a nemzet részei vagyunk, még akkor is, ha az ellenzék egyes tagjai időről időre sokat tesznek azért, hogy ezt megkérdőjelezzék

– jegyezte meg záró gondolatként Gulyás Gergely.