A The Washington Postnak adott interjút Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki úgy vélekedett, hogy a legfontosabb szankció a határok lezárása volna az oroszok előtt, és szerinte minden orosz állampolgárnak meg kellene tiltani a kiutazást Oroszországból.

GARHAM, BAVARIA, GERMANY - 2022/07/14: In this photo illustration, a screen showing president of Ukraine Volodymyr Zelensky's speech before the members of the international tribunal in The Hague. He accused the Russian authorities of war crimes and international terrorism.
Fotó: Getty Images

Hétfőn orosz tisztviselők jelezték, hogy szeptember 11-én – a már korábban kitűzött regionális választások mellett – annexiós szavazásokat tarthatnak Ukrajna megszállt keleti és déli részein, Herszon és Zaporizzsja régióban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hírre reagálva és a szankciókra utalva arra figyelmeztetett, hogy minden látszatnépszavazáson keresztüli területfoglalás további költségeket fog róni Oroszországra, Zelenszkij pedig azt mondta, ha álnépszavazások lesznek, a béketárgyalásoknak befellegzett.

Az ukrán elnök a The Washington Postnak kifejtette, hogy

az Oroszország elleni szankciók gyengék, szerinte egy évre le kellene zárni a határokat az orosz állampolgárok előtt, és teljes tilalmat kellene elrendelni az orosz energia beszerzésére.

Bár Európa és Észak-Amerika nagy része felett megtiltották az orosz légitársaságoknak a repülést, olyan általános tilalom, amilyet Zelenszkij javasolt, nincs érvényben: az orosz állampolgárok továbbra is szabadon igényelhetnek vízumot például az Egyesült Államokba látogatáshoz.

Sanna Marin, a NATO-tagságtól hajszálnyira lévő Finnország miniszterelnöke hétfőn újságíróknak azt mondta, szerinte korlátozni kellene a turistavízumok kiadását az oroszoknak, és az egész Európai Unióra kiterjedő beutazási tilalmat sürgetett.

Az ötlet kritikusai azzal érveltek, hogy az összes orosz kitiltása igazságtalanul érintené azokat, akik azért hagyták el az országukat, mert nem értenek egyet Vlagyimir Putyin elnök kormányával és Ukrajna megtámadásával. Azonban Zelenszkij szerint az ilyen megkülönböztetések nem számítanak: szerinte a tilalomnak minden oroszra vonatkoznia kellene, ugyanis „ők választották ezt a kormányt, és nem harcolnak ellene, nem vitatkoznak vele”.