Közélet

A Nyugatot vádolja Moszkva az Északi Áramlat elleni akcióval

Az eddigi legnyilvánvalóbb vádakat fogalmazta meg a Nyugattal szemben az orosz kémfőnök, ám bizonyítékait nem hozta nyilvánosságra.

Moszkva rendelkezik olyan értesülésekkel, amelyek a Nyugat szerepére mutatnak az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadásmelyet az oroszok korábban állami hátterű terrorizmusnak is neveztek – kapcsán – közölte pénteken Szergej Nariskin, az ország külföldi hírszerzésének (SZVR) vezetője.

The director of Russia's Foreign Intelligence Service, Sergei Naryshkin, attends the Victory Day military parade at Red Square in Moscow on May 9, 2021. - Russia celebrates the 76th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II.
Fotó: Kirill  Kudryavtesev / AFP

A vezetékek sérülését először szeptember 26-án a nyomás gyors csökkenése jelezte, és szeizmológusok robbanásokat is észleltek a közelükben, elindítva a találgatásokat arról, hogy vajon kik állhatnak a támadás hátterében.

A történteket az szabotázsakciónak minősítette, míg az oroszok az amerikaiakat vádolták, amit azonban a Fehér Ház tagad. Szemben a korábbi gyanúsításokkal, Nariskin mostani szavai teljesen egyértelműen céloznak a nyugati szolgálatokra a robbanás kapcsán. 

Azt ugyanakkor a kémfőnök nem árulta el, hogy milyen bizonyítékokkal rendelkeznek, 

csupán azt, hogy szerinte a Nyugat próbálja eltitkolni, hogy ki áll a támadás mögött – írja a Reuters.

A svéd energiaügyi miniszter pénteken szintén arról beszélt, hogy a támadás mögött valamely állam szándékos cselekedetei állnak. Oroszország többször utalt arra, hogy szerintük ez az amerikaiak által vezetett nyugati országok valamelyike lehet. Mások ugyanakkor azt sem zárták ki, hogy Moszkva állhat a robbanások mögött. Az Északi Áramlaton nem történtek gázszállítások az utóbbi hetekben, miután a Gazprom leállította azokat.

 

orosz-ukrán háború Északi Áramlat Szergej Nariskin
Kapcsolódó cikkek