Közélet

Az ukránok elfoglalták Bilohorivkát: nyitva az út Liszicsanszk felé

A szeparatista régiókban mielőbb népszavazást tartanának a vezetők az Oroszországhoz történő csatlakozásról. Az ukrán elnök szerint ugyanakkor az orosz csapatok pánikszerűen menekülnek.

Az ukrán csapatok hétfőn folytatták előrenyomulásukat a megszálló erők által elhagyott keleti területeken, megteremtve a lehetőségét a Donbasz elleni támadásnak. Volodimir Zelenszkij hétfő esti televíziós üzenetében leszögezte:

a megszállók nyilvánvalóan pánikban vannak

– hozzátéve, hogy most a kormányának fókuszában a sebesség áll, utalva egyrészt az ukrán csapatok haladásának sebességére éppúgy, mint a normális élet helyreállításának sebességére. Az ukrán elnök beszédében utalt arra is, hogy az ENSZ szerdai általános gyűlésén videóüzentben fog további fegyvereket kérni hazája védelmére.

This handout picture taken and released by Ukrainian Presidential press service on September 14, 2022 shows Ukrainian president Volodymyr Zelensky visiting the de-occupied city of Izyum, Kharkiv region. - Zelensky on September 14, 2022 visited the east Ukraine city of Izyum, the military said, one of the largest cities recently recaptured from Russia by Kyiv's army in a lightning counter-offensive. (Photo by UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Luhanszk tartomány kormányzója, Szerhij Gajdaj elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők visszafoglalták Bilohorivka települését, és készülnek a teljes tartományt visszafoglalni. A falu mindössze tíz kilométerre található Liszicsanszktól, amelynek elfoglalása júliusban hetekig tartott az orosz haderőnek. Ha ezt visszafoglalják az ukránok, óriási fordulatot jelenthet a háború menetében. 

Miután az elmúlt napokban Harkiv tartományból sikerült kiűzniük a megszálló csapatokat, az ukrán haderő elkezdte Luhanszk felszabadítását is, ám ez Gajdaj szerint nem lesz egyszerű feladat, miután az oroszok időközben kiépítették védvonalaikat a térségben.

Ugyanakkor a Moszkva által támogatott donbaszi hatóságok önbizalomvesztését jelzi, hogy Gyenisz Pusilin – a donyecki hatóságok vezetője, aki korábban az MMM nevű piramisjáték szervezőjeként tűnt fel – luhanszki kollégáját 

mielőbbi népszavazás szervezésére sürgette, melynek célja már nem az önálló szeparatista államok létrehozása, hanem az Oroszországhoz történő csatlakozás lehet.

Az ukrán katonai vezetés szerint a harcok limitáltak voltak a donyecki régióban, miközben a déli fronton elsüllyesztettek egy orosz csapatokat és felszerelést szállító uszályt a Nova Kakhova folyón a herszoni régióban.

A brit védelmi minisztérium kedd reggeli összegzése szerint az orosz fekete-tengeri flotta valószínűleg kénytelen volt több tengeralattjárót a Krím-félszigeten található Szevasztopolból visszavonni a Krasznodar Krajnál található Novorosszijszk kikötőjébe, miután az ukrán nagy hatótávolságú fegyverek miatt Szevasztopolban veszélybe kerültek.

Ukrajna továbbra is összegzi a felszabadított területeken elszenvedett károkat, köztük az Izjum közelében talált óriási, rögtönzött temetőt, ahol mintegy 450 sírra bukkantak. A harkivi kormányzó szerint eddig mintegy 146, koporsó nélkül eltemetett áldozatot találtak a szakértők a sírokban. A haláluk okát egyelőre nem nevezték meg a hatóságok, ám tisztviselők szerint több tucatnyian a lakóépületek ágyúzása miatt veszthették életüket és előzetes vizsgálatok szerint négy esetben kínzás nyomai is láthatók. Moszkva tagadja a vádakat.

Kijev hétfőn a Pivdennukrajnszk atomerőmű ágyúzásával kapcsolatos vádakat is megfogalmazott az oroszokkal szemben.

 

Gyenisz Pusilin orosz-ukrán háború Luhanszk Harkiv Donbasz Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek