Hazugok és a bucsai forgatókönyv szerint készültek azok a vádak, amelyek szerint az orosz erők háborús bűncselekményt követtek el Izjumban – jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

Russian President Vladimir Putin annual press conference MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 14: Russian Presidential Spokesman Dmitry Peskov speaks during Russian President Vladimir Putin's annual press conference in Moscow, Russia on December 14, 2017.  Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Sefa Karacan / AFP

Ez ugyanaz a forgatókönyv, mint a bucsai. Ugyanannak a forgatókönyvnek az alapján alakul minden. Ez hazugság, természetesen meg fogjuk védeni az igazságot ezzel a történettel kapcsolatban

– mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök angol nyelvű videóüzenetben állította, hogy tömegsírt fedeztek fel az ukrán hadsereg által az orosz megszállás alól felszabadította Harkiv megyei Izjumban. Ígéretet tett rá, hogy a külföldi médiának is megmutatják a helyszínt.

Tavasszal hasonlóképpen a Kijev megyei Bucsában elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolták meg az orosz hadsereget. Az orosz védelmi minisztérium április 3-án elutasította Kijev vádját, amely szerint orosz katonák civileket öltek meg Bucsában. A tárca szerint 

az orosz fegyveres erők már március 30-án teljesen elhagyták települést, a bűncselekmények bizonyítékai pedig csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei megérkeztek a városba.

Az orosz állami tévécsatornákon bemutatott felvételek és magyarázat szerint az Izjumnál a visszafoglalást követően feltárt sírokba áprilisban olyan – harcokban elesett – ukrán katonákat temetett el az orosz hadsereg, akik holttestének átvételét az ukrán kormány megtagadta. 

A jelentések szerint a halottaktól azonosítás céljából DNS-mintát vettek, az elhantolást videóra rögzítették.

Russia-Ukraine war, IZIUM, KHARKIV, UKRAINE - SEPTEMBER 14: Ukrainian soldiers are seen in a tank after Russian Forces withdrawal as Russia-Ukraine war continues in Izium, Kharkiv Oblast, Ukraine on September 14, 2022. Russian forces left behind a large number of armored vehicles and military equipment while withdrawing. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Metin Aktas / AFP

A donyecki hatóságok szerint hétfőn 13 civil – köztük két gyerek – vesztette életét a városban, a Bakui komisszárok terén található autóbusz-megállóban 155 milliméteres, NATO-szabványú ágyúkkal végrehajtott ukrán tüzérségi támadás következtében. További nyolc ember megsebesült.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője a támadást szándékosnak minősítette. Azt is mondta, hogy 

Limannál nehéz harci helyzet alakult ki, amelyet azonban kézben tartanak a fegyveres erők, máshol pedig a népi milícia egységei lassú előrenyomulást hajtanak végre.

Alekszandr Szaulenko, a Zaporizzsja megyei, orosz ellenőrzés alá került Bredjanszk polgármestere hazugságnak nevezte az ukrán médiatérben megjelent információt, amely szerint a városvezetés evakuációra készül.

Oroszország nem hagyja magát, elárasztották Zelenszkij szülővárosát

Ukrajna az elmúlt napokban számos települést visszafoglalt az orosz hadseregtől, Moszkva azonban továbbra sem adja fel a küzdelmet, folytatja a támadásokat.

A Herszon megyei kahovkai vízierőműre a helyi hatóságok szerint ukrán részről mintegy húsz rakétát lőttek ki, ezek többségét a légvédelem elfogta.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint rakéta- és tüzérségi csapatok a jelentések szerint hét ukrán vezetési pontot, 52 tüzérségi egységet, valamint 134 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak. Zaporizzsjában precíziós légicsapás semmisítette meg az Iszkra üzem műhelyeit, ahol amerikai HIMARS rakétasorozatvetőket szervizeltek. Az orosz légvédelem lelőtte az ukrán légierő egy Szu–25-ös repülőgépét, 14 drónt, két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, két Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint 24 HIMARS és Vilha lövedéket.

A luhanszki legfelsőbb bíróság hétfőn hazaárulás címén 13 évi szabadságvesztésre ítélte Dmitrij Sabanovot, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Donyec-medencei missziója sztahanovi előretolt járőrbázisának biztonsági asszisztensét. A szakadár Luhanszki Népköztársaság állambiztonsági minisztériuma korábban közölte, hogy 

dokumentumokat talált, amelyek bizonyítják, hogy az EBESZ különleges megfigyelőmissziójának képviselője összejátszott az ukrán védelmi minisztériummal.

Oroszország kormánypártja, az Egységes Oroszország hétfőn kezdeményezte az illetékes szaktárcánál, hogy 

az ukrajnai különleges hadműveletben részt vevő diákoknak kaphassanak tanulmányi szabadságot.