Közélet

Zelenszkij: az ukrán erőművek harminc százaléka elpusztult a támadásokban

Az orosz támadások továbbra sem a katonai célpontok ellen irányulnak elsősorban, hanem a lakosság megfélemlítését célozzák.

A múlt hét eleje óta az orosz bombázások az ukrán erőművek 30 százalékát pusztították el, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren hétfőn, hozzátéve, hogy nem maradt tere a tárgyalásoknak.

A black smoke is seen near Slovianska heat power station in the Donetsk region on October 13, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

A támadások országszerte vezettek áramszünetekhez, ám az Ukrenergo képes volt a hatást tompítani a terhelés változtatásával az elektromos hálózaton. A múlt hétfői terrorbombázás mintegy 2 gigawatt kapacitást tett elérhetetlenné, ám egy hét alatt sikerült ebből mintegy 1,3 gigawattnyit helyreállítani a Nemzetközi Energiaügynökség szerint – derül ki a Bloomberg tudósításából.

A kritikus infrastruktúra támadását az iráni drónokat használó oroszok kedden is folytatták, ezért Kijev egyes részein az áram- és vízszolgáltatás részlegesen korlátozott a város polgármestere, Vitalij Klicsko Facebook-bejegyzése szerint. A politikus mindenkit arra kért, hogy spóroljon az árammal és a vízzel a támadásokat követően.

 

terrorbombázás Kijev Vitalij Klicsko Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek