Közélet

Feleségek és édesanyák haragja zúdul a Kremlre

Az orosz nők megpróbálnak nyomást gyakorolni a a Kremlre, hogy a vezetés engedje haza az ukrán frontra vitt férjeiket és fiaikat. Oroszországban egyre nagyobb az elégedetlenség a február 24-én indított háború miatt.

Orosz feleségek és anyák kérik a Kremltől, hogy vigyék haza az ukrán fronton harcoló férfiakat – írta meg a Bloomberg. Oroszország tizenöt régiójában voltak megmozdulások a mozgósítások ellen, a legnagyobbak az ukrán határ közelében – erről a Verstka nevű sajtóorgánum közölt adatokat.

Reservists drafted during the partial mobilisation say goodbye to relatives and friends as they depart a recruiting station in Saint Petersburg on September 27, 2022. - Russian President Vladimir Putin announced on September 21 a mobilisation of hundreds of thousands of Russian men to bolster Moscow's army in Ukraine, sparking demonstrations and an exodus of men abroad. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Az orosz nők megmozdulásai azután kezdődtek, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 21-én elrendelte a részleges mozgósítást, ami 300 ezer tartalékos behívását jelentette. A tüntetések a hatóságok fokozott ellenőrzése mellett történtek. Az érintett régiók kormányzói megígérték, hogy támogatni fogják a családokat. A nők hangja az orosz elnökig is eljutott, aki azt tervezi, hogy személyesen fog tárgyalni a női mozgalmak vezetőivel.

A Bloomberg arról írt, hogy 

Putyin ígéretet tett, hogy pénzzel és egyéb juttatásokkal segítik majd a behívott férfiak családját.

A tüntetők azt is kérik, hogy ha a hozzátartozóiknak a fronton kell maradniuk, akkor a Kreml gondoskodjon róla, hogy megfelelő felszereléssel és kiképzéssel legyenek ellátva, hogy túlélhessék a harcot.

Fotó: AFP

Putyin feladatba adta a kormányzóknak, hogy kezeljék az elégedetlenséget a régióikban. 

Az ehhez alkalmazott eszközök eltérők az egyes területeken. Vannak olyan régiók, ahol a vezetők támogatásukról biztosítják az elkeseredett anyákat és feleségeket, de olyan tisztségviselők is vannak, akik elutasítják a tüntetők kéréseit arra hivatkozva, hogy az orosz katonák élnek és jól vannak az ukrán fronton. 

Ezek az emberek nem a háborút akarják megállítani, hanem a katonák körülményeit akarják javítani

– mondta Ekaterina Schulmann politológus, a berlini Robert Bosch Akadémia munkatársa. A szakértő szerint ez a retorika hatékony, mivel az orosz vezetés így nem tudja a külföldi befolyásra kenni a tiltakozásokat, és így nehezebb is figyelmen kívül hagyniuk a nők hangját.

Közvélemény-kutatások szerint a háború támogatottsága nagymértékben csökkent az első hónapok óta.

Zelenszkij emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolja Oroszországot, sötétségbe borult Ukrajna

Oroszország a tél közeledtével fokozta az Ukrajna elleni támadásokat: a szerdai légi csapásoknak legalább hét halálos áldozata volt, az atomerőművek leálltak, és az ország energiahálózatának több mint a fele javításra szorul.

A Committee of Soldiers’ Mothers of Russia (CSMR, az Orosz Katona Anyák Bizottsága) egy hivatalosan működő szervezet az országban, amelynek ráadásul nagy a politikai befolyása. Az aktivistákból álló csoport 1989-ben alakult, és eredetileg arra szerveződött, hogy a besorozott orosz férfiak érdekeit érvényesítse, és megvédje őket a kegyetlen bánásmódtól a seregben. A szervezet az 1990-es évben megerősödött a csecsenföldi harcok alatt. A CSMR-nek 89 orosz városban van képviselete.

Az orosz állami tévé nem sok figyelmet szentel CSMR tiltakozásainak, a hangjukat inkább a közösségi médiában tudják hallatni. 

 

 

Oroszország feleségek háború anyák
Kapcsolódó cikkek