Közélet

Boris Johnson szerint Putyinnak jövőre meg kell buknia

A volt brit kormányfő közölte, hogy a háború mielőbbi befejezése mindenkinek érdeke, beleértve Oroszországot is.

Boris Johnson volt brit kormányfő arra szólította fel a nyugati országokat, hogy sürgősen járjanak utána, hogy mit tehetnek még Ukrajna támogatásáért abban a reményben, hogy a jövő évben véget érjen az orosz–ukrán háború – írja a The Guardian

Fotó: Daniel Leal / AFP

 

A volt kormányfő, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország Oroszország elleni harcának kulcsfontosságú szövetségeseként üdvözölt, a The Wall Street Journal egyik cikkében azzal érvelt, hogy 

a háború mielőbbi befejezése „mindenkinek az érdeke, beleértve Oroszországot is”.

Azt mondta, hogy 

bár az Ukrajnával szembeni jelentős pénzügyi kötelezettségvállalás „fájdalmas” a költségvetési megszorítások időszakában, „az idő pénz, és minél tovább tart, annál többet fizetünk katonai támogatástért”.

Johnson továbbra is az ukrán erőfeszítések hangos támogatója maradt, mióta szeptemberben távozott hivatalából. Utóda, Rishi Sunak, aki a múlt hónapban Kijevben járt, ígéretet tett, hogy továbbra is támogatja az Egyesült Királyságot Ukrajnában.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy 

mindenkinek – így Oroszországnak is – az az érdeke, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mihamarabb megbukjon: „nem 2025-ben, nem 2024-ben, hanem 2023-ban”.

Johnson arra figyelmeztet, hogy a jövő tél még a mostaninál is nehezebbnek bizonyulhat, mivel az egykor orosz üzemanyagra támaszkodó országok gázellátása kifogy. Ahogy fogalmazott: „Minél tovább folytatja Putyin az értelmetlen támadásokat, annál tovább folytatódik a globális gazdaság elvérzése is.”

 

Vlagyimir Putyin orosz-ukrán háború Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek