Közélet

Eltűnt a leggazdagabb ukránok vagyonának fele a háború alatt

A leggazdagabb ukrán vállalkozó, Rinat Ahmetov vagyona 4,4 millió dollárra zsugorodott a februári 13,7 milliárd dollárról.

A leggazdagabb ukránok együttes vagyona nagyjából feleződött, több mint 20 milliárd dollárral 22,5 milliárd dollárra csökkent az orosz–ukrán háború februári kezdete óta – áll a Forbes magazin kedden ismertetett ukrán kiadásában.

Ukrajna leggazdagabb vállalkozója továbbra is a Metinvest bányászati és kohászati vállalat, valamint a DTEK holding vezetője, Rinat Ahmetov. 

Vagyona 4,4 milliárd dollárra zsugorodott a februári 13,7 milliárd dollárról. Az ő tulajdonában van az Azovsztal és az Iljics acélgyár, amely a gyakorlatilag a porig rombolt, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Mariupolban található.

German Foreign Minister Steinmeier in Ukraine
Rinat Ahmetov ukrán üzletember és oligarcha távozik a német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Kijevben, Ukrajnában 2014. május 13-án.  
Fotó: AFP

A második és a harmadik helyet az IT-szféra képviselői, Makszim Litvin és Alekszej Sevcsenko foglalják el, mindketten 2,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek, februárban azonban még mindkettőjüknek 4 milliárd dollár volt a vagyona.

A lista negyedik helyén Viktor Pinchuk áll. A kohászati és ingatlanüzletágban érdekelt vállalkozó vagyona az átlaghoz képest kevésbé csökkent, a februári 2,6 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra. Az első 20-ban ott van Petro Porosenko volt ukrán elnök is, akinek a vagyona 1,6 milliárd dollárról 730 millió dollárra mérséklődött.

A lap a lista ismertetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy 2022 nem a vagyonmérések ideje.

A listán szerepelők számos eszköze megsemmisült, orosz ellenőrzés alá került, vagy súlyos károkat szenvedett. A termelés áthelyezése, új logisztikai láncok kialakítása, a külpiacokra való kijutás újraszervezése, a beszállítók felkutatása mind időbe telik.


 

leggazdagabb Rinat Akhmetov leggazdagabb ukránok
Kapcsolódó cikkek