Bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen ellen az igazságügyi minisztérium számára az amerikai Képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága a 18 hónapos működést lezáró utolsó ülésén.

Donald Trump a múlt héten NFT-kollekcióval jelentkezett.
Fotó: AFP

Mint megállapították, a volt elnök tevékenyen hozzájárult a 2021. január 6-i zavargásokhoz, amelynek során tüntetők Washingtonban betörtek a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

A demokrata többségű testület Donald Trumpot kormányellenes szervezkedéssel, valamint lázadás szításával, segítésével, támogatásával, és felbujtással vádolja, valamint azzal, hogy akadályozta a Kongresszus hivatali működését.

A vizsgálat által meghallgatott szereplők ugyanis elegendő bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a 2021. január elején még hivatalban lévő elnök akadályozta a hatalom békés átadását. 

Azt is megalapozottnak találták, hogy az igazságügyi minisztérium mérlegelje, megállapítható-e az Egyesült Államok kormányával szembeni ellenszegülés tilalmáról szóló törvény megsértése, aminek következménye eltiltás bármilyen közhivataltól. 

Ez azért lényeges, mert Donald Trump november 16-án hivatalosan is bejelentette indulási szándékát a 2024-es elnökválasztáson, illetve első lépésben a republikánusok elnökjelölt-választásán.

A bizottság Donald Trumpra vonatkozó javaslata azonban nem kötelező érvényű, arról az igazságügyi minisztérium dönt, hogy mit kezd az általuk készített 154 oldalas jelentésben foglaltakkal.

Több republikánus képviselő ellen kezdeményeztek etikai eljárást, miután nem engedelmeskedtek a vizsgálóbizottság idézésének. Az érintett képviselők között van Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője, a házelnöki poszt várományosa, valamint Jim Jordan, akit a republikánusok a törvényhozás felügyeleti bizottságának elnökévé jelölnek januártól, amikor a konzervatívok átveszik a többséget a Képviselőházban.

Szóvivője útján Jordan közölte, hogy a bizottság pártalapon, politikai színjátékot rendezett, tudatosan eltorzítva bizonyítékokat, és az Egyesült Államok Képviselőházának történetében első alkalommal megakadályozta, hogy egy vizsgálóbizottság munkájába a kisebbségben lévő párt képviselői bekapcsolódjanak.

A vizsgálóbizottság az elmúlt 18 hónapban 10 köznyilvános meghallgatást tartott, összesen ezer embert kérdezett ki, és 1 millió oldalnyi dokumentumot dolgozott fel. Hét demokrata és két republikánus tagból állt, a két republikánus tag Donald Trump republikánus párton belüli ellenfele, köztük Liz Cheney. 

Bíróság elé állnak a Proud Boys vezetői a Capitolium ostroma miatt

Korábban a Capitolium ostromában betöltött szerepe miatt terrorszervezetté nyilvánították a Proud Boyst.