Közélet

Scholz szerint sikerült csökkenteni az orosz atomcsapás veszélyét

Németország az Ukrajnát leginkább támogató országok közé tartozik, és nagyon sok fegyvert szállít Kijevnek.

A nemzetközi közösség állhatatossága révén sikerült csökkenteni azt a veszélyt, hogy Oroszország atomfegyvert vet be az Ukrajna elleni háborújában – mondta Olaf Scholz német kancellár egy csütörtöki interjúban. 

Cabinet
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Oroszország változatlan brutalitással támadja Ukrajnát, változás viszont, hogy már nem fenyeget atomfegyverrel, méghozzá azért, mert a nemzetközi közösség világosan jelezte Moszkvának, hogy ez nem elfogadható

– mondta a kancellár a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban. A politikus azt is mondta, hogy novemberi pekingi látogatásán Hszi Csin-ping kínai elnökkel együtt kifejezésre juttatták, hogy atomfegyvert bevetni tilos, majd a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó, német soros elnökség vezetésével dolgozó G20-csoport is megerősítette ezt az álláspontot. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e mindezzel elhárítani a nukleáris eszkaláció – az atomháború – veszélyét, azt mondta, hogy egyelőre csak csökkenteni tudták a veszélyt. 

Emmanuel Macron francia elnök véleményéről, amely szerint a vérontás megállításához az is szükséges, hogy a Nyugat adjon biztonsági garanciákat Oroszországnak, a kancellár elmondta, hogy az a legfontosabb, hogy Oroszország azonnal vessen véget a háborúnak, és vonja vissza csapatait. Utána készen állnak tárgyalni Oroszországgal az európai fegyverzet-ellenőrzésről, hangsúlyozta, hogy ezt már a háború előtt felajánlották.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a napokban telefonon folytatott megbeszélésén feltette a kérdést, hogy mikor hajlandó Oroszország kivonni csapatait Ukrajnából. A kancellár leszögezte, hogy 

orosz feltételeken alapuló békediktátum nem lehetséges.

Németország az Ukrajnát leginkább támogató országok közé tartozik, és nagyon sok fegyvert szállít Kijevnek. 

Scholz szerint mindent meg kell tenni az Oroszország és a NATO közötti közvetlen összeütközés elkerüléséért, mert „egy ilyen konfliktusnak csak vesztesei lennének az egész világon.”


 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek