Még a világ egyik legbiztonságosabb országában is hatalmas változásokat indított el, amikor 2022 augusztusában két rendőrt ölt meg egy börtönből megszökött bűnöző. A tajvani egyenruhásokat azért riasztották, mert egy lopott motort láttak Tajnan városában, ám amikor a helyszínre értek, az elkövető késsel rájuk támadt és megölte őket.

tajvani rendőr
Fotó: AFP

Tajvan – Katar és az Egyesült Arab Emírségek után – évek óta a világ harmadik legbiztonságosabb országa, éppen ezért okozott megdöbbenést a két rendőr halálhíre. A Taiwan Insight legfrissebb elemzése rámutat, a tragédia egyik tanulsága a szakértők szerint mindenképpen az volt, hogy enyhíteni kell a rendőrök fegyverhasználattal kapcsolatos szabályait, ugyanis a két áldozat életben maradt volna, ha nem félnek nagyobb erőt alkalmazni.

Félnek fegyverhez nyúlni

Az országban a rendkívüli biztonság miatt kényesen ügyeltek arra, hogy a rendőrök ne fegyverrel kezeljék a bűncselekményeket, ha pedig megtették, általában eljárás indult ellenük, ami börtönbüntetéssel is végződhetett, de minimum nagy összegű kártérítés megfizetéséről és leszerelésről döntött a bíróság. Emiatt a rendőrökben az egész pályafutásuk során alapvető gondolat volt, hogy nem nyúlnak a fegyverükhöz – így viszont a késsel támadó szökött bűnözőt sem tudták megállítani.

A belügyminiszter már az esetet követően arról beszélt, hogy a rendőrök nyugodtan használjanak fegyvert, ha indokoltnak látják, és a szabályozást szeptemberben módosították, ami nagyobb mérlegelési jogkört biztosít a rendfenntartóknak.

A korábban érvényben lévő rendelet értelmében a rendőrök szigorúan csak vészhelyzetben használhatták fegyverüket, és ha meg is tették, feltétlenül kerülniük kellett a halált okozó sebzést. Az például csak az új törvényben szerepel, hogy akkor is alkalmazhatnak lőfegyvert, ha az életük kerül veszélybe, és ebben az esetben immár „nem kötelességük” a támadó megölésének elkerülése.

Elrabolt ember láttán sem lőhetnek

A szakértők viszont azt állítják, a mai napig nincs tisztázva, milyen szituációkban használhatnak fegyvert a rendőrök, sőt, az új szabályok további bonyodalmakat okozhatnak. Példaként említik, hogy ha a rendfenntartók szeme láttára elrabolnak valakit, akkor a tajvani törvények értelmében nem lőhetnek, ugyanis az elkövetők nem az áldozat életét veszélyeztetik, hanem a szabad mozgáshoz való jogát…

A Taiwan Insight szerint nem egyértelmű a koncepció a rendőrök képzése és oktatása során, az pedig tovább nehezíti a helyzetüket bizonyos értelemben, hogy mivel az ország közbiztonsága kiemelkedő, a legritkább esetben kell fegyverhez nyúlniuk.

A rendőröknek nincs elég önbizalomuk és tapasztalatuk ahhoz, hogy a legveszélyesebb szituációkban képesek legyenek használni a fegyverüket

– áll egy belügyminisztériumi jelentésben. A dokumentum nagy társadalmi vitát váltott ki, ugyanis a javaslatok között többek között az áll, hogy az Egyesült Államokban létező szabályozást kellene alapul venni, amely egyértelmű iránymutatásként szolgál – ez viszont a lakosságnak nem tetszik, és különböző jogvédő szervezetek szerint sem az amerikaiakról kellene példát venni ebben az ügyben.

Az elemzés arra is felhívta a figyelmet, hogy a tajvani rendőrök képzésének másik nagy problémája, hogy a lőfegyverek használatánál nem veszi figyelembe a különleges helyzeteket, többnyire a fix ponton állva, mozdulatlan célra lövést gyakorolják. A tajvani központi rendőregyetem nemrég adta át a legmodernebb eszközökkel felszerelt lőterét, amelyben a szimulációs képzésre is van lehetőség, ám ahhoz egyetlen ilyen létesítmény nem elegendő, hogy minden rendőr megfelelő gyakorlati tudást szerezhessen.

Ezt tudjuk eddig az újbudai rendőrgyilkosságról