Közélet

Amerikai gyártású vadászgépeket kaphat Ukrajna

Az még nem bizonyos, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalt arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F–16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.

KYIV, UKRAINE - NOVEMBER 01, 2022 - Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine Oleksiy Danilov takes part in the Kyiv Security Forum 2022, Kyiv, capital of Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS.
Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára részt vesz a Kijevi Biztonsági Fórum 2022 rendezvényen, Kijevben.
 Fotó: Ruslan Kaniuka/AFP

Hamarosan F–16-osok lesznek Ukrajna egén

– írta a tisztségviselő. Danyilov közzétett egy videót az F–16-os műszaki jellemzőiről, nem közölt azonban részleteket arról, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti videóüzenetében fontos célkitűzésnek nevezte, hogy Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben arról tájékoztatott, hogy a csütörtöki orosz drón- és rakétatámadások után továbbra is nagy hiány van az ukrán energiarendszerben, emiatt tíz régióban – beleértve a főváros, Kijev környékét – kénytelenek voltak vészleállásokat alkalmazni. Azt sem zárták ki, hogy más megyékben is szükség lesz ilyen szintű korlátozásokra.

A kelet-ukrajnai Donyeck megye helyi vezetése arról tájékoztatott, hogy az elmúlt nap az orosz erők heves támadásokat intéztek Avgyijivka település ellen. A megyében egy nap alatt hat helyi lakos halt meg, és kilenc szenvedett sérüléseket. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy péntek reggel Csasziv Jar települést lőtték az orosz erők, aminek következtében két civil vesztette életét, és öt sérült meg.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt nap az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz helikoptert, hét harckocsit és 33 drónt, továbbá mintegy 850 ellenséges katonát. Velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 125 ezret.

Borítókép forrása: Horacio Villalobos / Getty Images

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek