Közélet

Az ukránok a háborút eldöntő tavaszi ütközetekre számítanak

A következő hónapok nagyon fontosak lesznek az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mindkét fél döntő csatára készül – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára egy csütörtöki tévéműsorban.

„A következő két-három hónap nagyon fontos és szinte döntő lesz ebben az ütközetben, amelyre mi és ellenségünk, az agresszor is készülünk” – jelentette ki a tisztségviselő. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt Danyilov azzal összefüggésben mondta, hogy Szergej Szurovikint az „orosz légierő atyjának” nevezett Valerij Geraszimov váltotta az ukrajnai orosz erők parancsnoki posztján.

Woman,Soldier.,Woman,In,Army.,Ukrainian,Flag,On,Military,Uniform. Woman soldier. Woman in army. Ukrainian flag on military uniform. Ukraine troops.
Fotó: Shutterstock

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján Geraszimov kinevezése kapcsán úgy vélekedett, hogy a megszálló csapatok vezetésében a gyakori személycserék az orosz csapatok irányításának problémáit jelzik.

Azt figyelhetjük meg, hogy a megszálló ország fegyveres erőinek vezetésében rendszeresen történnek személyi változások. Ha minden rendben volna, akkor nem volnának ilyen gyakoriságú személycserék. A közelmúltban bekövetkezett személyi változások azt jelzik, hogy soraikban össze kell vonni a csapatok irányítását. Nem minden sikerül úgy, ahogy ők szeretnék

– fejtette ki véleményét Hromov. A katonai vezető elmondta: az ukrán fegyveres erők vezérkara arra számít, hogy a közeljövőben az orosz csapatok igyekeznek elfoglalni a donyecki régió egész területét, majd ezt követően a zaporizzsjai régióban folytatják az előrenyomulást.

Nagyszabású mozgósításról írnak az ukrán lapok, a miniszterhelyettes is megszólalt

Ukrajnában a 18 és 60 év közötti férfiak kaphatnak behívót, akár nyilvános helyeken is. Hanna Maljar szerint azonban egyelőre nincs szükség rendkívüli mozgósításra.

Szavai szerint a vezérkar azt is előrevetíti, hogy az orosz erők változatlanul indítanak rakéta- és légi csapásokat Ukrajna-szerte a létfontosságú infrastrukturális létesítmények ellen. Hozzátette, hogy Ukrajna elfoglalására vonatkozó tervei megvalósítására Oroszország nagyszabású intézkedéseket jelentett be a fegyveres erők megreformálására, egyebek mellett a teljes létszám 1,5 millióra való növelését és legalább húsz új hadosztály felállítását.

A vezérkar úgy véli, hogy az Oroszországi Föderáció legutóbbi lépései a Kreml azon szándékáról tanúskodnak, hogy hosszú távú konfrontációra és nagyszabású harci cselekményekre készül. Az ellenség fő célja hazánk teljes területének elfoglalása, és Ukrajna államiságának megsemmisítése

– foglalta össze a dandártábornok.

Hromov szerint helytelen latolgatni, hogy a donyecki régióban lévő Szoledar városának – amelyért véres csata zajlanak – hány százalékát ellenőrzik jelenleg az ukrán erők, és hány százalékát az orosok. „Szoledarral kapcsolatban: heves csaták dúlnak, kissé helytelen százalékosan megbecsülni, hogy a város mekkora részét ellenőrizzük mi, és mekkorát igyekszik ellenőrizni az ellenség. Folynak a harcok, amelyek hevesek. Egyelőre ennyi” – mondta a katonai vezető.

Az ukrán különleges erők parancsnoksága csütörtökön közölte, hogy a Szoledarért vívott harcokban több mint száz orosz katona halt meg, az ukrán erők tüzérséget és Tocska-U taktikai rakétarendszert alkalmaztak a támadó orosz csapatok ellen.

 

háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek