Közélet

Évekre börtönbe kerülhet egy orosz tinédzser, mert háborúellenes véleményt osztott meg

Egyelőre házi őrizetben, lábán nyomkövetővel várja az ítéletet egy 19 éves lány, mert az Instagramon megosztotta a véleményét.

Házi őrizetbe vettek egy 19 éves lányt, miután vádat emeltek ellene a közösségi médiában megjelent bejegyzései miatt, amelyek az orosz hatóságok szerint lejáratják a hadsereget, és igazolják a terrorizmust – számolt be a CNN

Olesya Krivtsova
Fotó: Natalija Krivcova

Orosz tisztségviselők felvették Oleszja Krivcovát a terroristák és szélsőségesek listájára (az ISIS-szel, az al-Kaidával és a tálibokkal együtt), mert közzétett egy Instagram-sztorit a krími hídon októberben történt robbantásról, és Oroszországot bírálta Ukrajna megszállása miatt.

Robbanás és tűz a krími Kercsi-hídnál – videó

Tartályvagonok gyulladtak ki a krími Kercsi-hídon szombaton kora reggel, miután a sínek mellett haladó útszakaszon felrobbant egy kamion – közölte a RIA orosz állami hírügynökség.

Krivcova jelenleg házi őrizetben van édesanyja lakásában, az arhangelszki régióban található Szeverodvinszkben, és eltiltották az internetezéstől és a kommunikáció minden formáitól. „Oleszja ügye nem az első és nem is az utolsó” – mondta Alekszej Kicsin, Krivcsova ügyvédje a CNN-nek. 

Az ügyvéd elmondta, hogy 

a tinédzser akár három év börtönt is kaphat az orosz hadsereg hiteltelenítéséért és hét évet a terrorizmus vádja miatt. 

Krivcova jogi védelme azonban enyhébb büntetésben, például pénzbírságban reménykedik. 

Oleszja édesanyja, Natalija Krivcova szerint a Kreml megpróbálja figyelmeztetni a nyilvánosságot, és a lányát gyakorlatilag „nyilvánosan megkorbácsolják”, amiért nem tartotta magában a nézeteit

Arhangelszk régióban élünk, ez egy hatalmas terület, de túl távol van a központtól. Arhangelszkben már nincsenek tüntetések, ezért mindent megpróbálnak elfojtani, még  a korai szakaszában

– mondta Natalja Krivcsova a CNN-nek. 

Mély igazságérzete van, ez megnehezíti az életét. Az, hogy nem tud csendben maradni, most a legsúlyosabb bűnnek számít Oroszországban 

– mondta az édesanyja. Elmesélte, hogy a rendőrök december 26-án rontottak be abba lakásba, ahol a lánya az édesapjával élt, állítólag egy kalapáccsal fenyegették meg őket, amiről a rendőrök azt mondták, hogy a Wagner csoport üdvözletét küldi. „Oleszja nagyon megijedt, mert látta azt a videót, amelyen egy foglyot kalapáccsal megöltek” – mondta az anyja a hírportálnak.  

 

Wagner csoport: „Elfoglaltuk!” – Ukrajna: „Visszavertük!”

Továbbra is brutális harcok dúlnak Ukrajna keleti és északkeleti részén, miközben a nyilatkozatokkal is próbálnak nyomást gyakorolni egymásra a felek.

 

 

orosz-ukrán háború szólásszabadság Kreml Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek