Közélet

Stratégiai fontosságú települést foglaltak el az oroszok a donyecki fronton

Tovább zajlanak a harcok a donyecki fronton. Bahmutszke falu megszerzése után Szoledar sóbányaváros is orosz kézre került, ezzel egyre szorulnak ki az ukránok a Bahmut körüli területekről. Bahmut a háború legvéresebb hadszíntere, illetve a terület egyik stratégiai fontosságú pontja is.

Bár az ukrán erők tegnap még arról számoltak meg, hogy sikerült kiűzniük az oroszokat Szoledar sóbányaváros közeléből, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma most arról számolt be, hogy úgy látszik, az oroszoknak végül sikerült megszerezniük a város irányítását. A városért hónapokig tartó harc zajlott, a brit információk szerint az oroszoknak a Wagner-csoport zsoldosaival együtt sikerült bevenniük – erről a BBC írt.

Russia-Ukraine War
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Szoledar nem messze fekszik Bahmut várostól, ahol a háború legvéresebb frontvonala húzódik már több hónapja. A donyecki térségben úgy tűnt, megfagyott a front, az ukránok és az oroszok sem tudtak előrébb jutni. Tegnap és ma azonban az oroszoknak sikerült több környező települést is megszerezniük, Szoledar mellett Bahmutszke falu is elesett.

Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Szoledarban gyakorlatilag megszűnt az élet, és nem maradt egy épen maradt épület sem.

Szoledarban az egész földet holttestek borítják. Így néz ki az őrület

– mondta az ukrán elnök.

Szoledar várost a háború előtt tízezren lakták. A település elfoglalását sokan Bahmut megszerzésének első lépéseként tartják számon.

Szoledar fehér aranya

Amerikai tisztviselők még a múlt héten arról beszéltek, hogy a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin meg akarja szerezni a donyecki térség gipsz- és sóbányáit. Az, hogy a Wagner zsoldosai részt vettek a város elleni támadásban, alátámasztani látszik ezt az elméletet.

Az Egyesült Királyság közölte, hogy a harcok egy része a 200 kilométer hosszú, használaton kívüli alagutak bejárataira összpontosult. A hírek szerint mind a két fél azon dolgozott, hogy a járatokon keresztül a másik hátába kerüljön.

A britek úgy vélik, hogy Szoledar elfoglalása ellenére Oroszország nem fog gyors győzelmet aratni Bahmut felett, viszont a területen tovább fokozódhatnak a harcok.

 

háború Bahmut Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek