Közélet

Meloni összerúgta a port Macronnal Zelenszkij miatt, jöhet az EU-csúcs

Nem ízlett a vacsora az uniós csúcsra érkező Zelenszkijjel az olasz kormányfőnek, pontosabban meg sem kóstolta, mivel a vendéglátó francia államfő nem hívta meg. Giorgia Meloni szóvá is tette, és nem viccelte el.

Különleges csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben az uniós állam- és kormányfők, amelyen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is. Még el sem kezdődött a csúcs, máris összezördült az olasz kormányfő és a francia államfő a háborúban álló keleti országból nyugatra érkező vezető tiszteletére Párizsban rendezett vacsora miatt.

Ukraine's President Zelenskiy Visits France's President Emmanuel Macron and Germany's Chancellor Olaf Scholz
Fotó: Bloomberg

Az történt ugyanis, hogy Emmanuel Macron francia elnök az Élysée-palotában a csúcs előestéjén rendezett vacsorára nem hívta meg Giorgia Melonit, a harmadik legnagyobb uniós gazdaság októberben beiktatott miniszterelnökét, hogy ő is fotózkodhasson Zelenszkijjel.

Pedig az utóbbi időben akadozó francia–német tengely ezúttal működött: Olaf Scholz német kancellár részt vett az eseményen.

Nem helyénvaló

– kommentálta újságíróknak Macron eljárását csütörtökön a csúcs előtt a hoppon maradt Meloni.

Az olasz kormányfő nagy támogatója az Oroszországgal háborúzó ukránok ügyének. Ez nem gátolta meg Macront abban, hogy a kritikára következőképp válaszoljon:

Franciaország és Németország speciális szerepet játszanak Ukrajna támogatásában

– idézte a Bloomberg hírügynökség. Hozzátette: Zelenszkijen múlt, hogy megválassza az általa legjobbnak ítélt formátumot, azaz tulajdonképp az ukrán elnökre tolta a felelősséget a diplomáciai súrlódásért.

Meloninak aztán Brüsszelben már volt alkalma együtt megjelenni az ukrán elnökkel, a Párizs és Róma közti tüskét azonban vélhetően ez nem piszkálja ki, különösen hogy a két vezető uniós politikus közti egyébként is fennálló feszültségre az incidens kapcsán is felhívták a figyelmet a jelentések. 

Az olasz sajtó szerint a meghívás azért maradt el, mert a két ország közt amúgy is törékenyek a kapcsolatok, amióta Meloni váltotta Mario Draghit, akivel Macron szívélyes viszonyt ápolt. 

A középbalt képviselő Macron és a jobboldali Meloni vitában állnak a bevándorlás kérdéseit illetően, és eddig is képtelenek voltak összehozni egy olasz hivatalos látogatást Párizsba. A Bloomberg rákérdezett erre mindkét politikus hivatalában. Meloni szóvivője nem kívánt most válaszolni a kérdésre, Macron sajtóosztálya pedig azt válaszolta, hogy október óta nyitva áll egy meghívás Meloninak, de konkrét dátumot illetően nem született megegyezés.  

A francia–olasz viszony korábban sem volt tüskementes, a hírügynökség emlékeztetett rá, hogy 2019-ben például Franciaország hazarendelte római nagykövetét, miután Luigi Di Maio akkori olasz miniszterelnök-helyettes Franciaországban a Macron politikája ellen kampányoló sárgamellényes tüntetőkkel találkozott.

Orbán elé állították Zelenszkijt Brüsszelben, a magyar kormányfő nem tapsolta meg az ukrán elnököt

Szinte mindegyik uniós vezető tapssal köszöntötte Zelenszkijt.

 

 

 

Macron Meloni francia-olasz kapcsolatok EU-csúcs Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek