Közélet

A béke nem egyenlő a megadással Scholz szerint

Az Ukrajnában dúló háborút csak tartós és igazságos békével lehet lezárni, ami nem jelentheti azt, hogy Kijev megadja magát.

Oroszország Ukrajna elleni háborúját csak tartós és igazságos békével lehet lezárni – mondta Olaf Scholz német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

scholz
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A német kormányfő elismerte, hogy a szövetségi kormány tárgyalásokat kezdett a kijevi vezetéssel és más partnerekkel az Ukrajna szuverenitását és területi épségét szolgáló jövőbeli biztonsági kötelezettségvállalásokról, noha korábban ezt a kormány cáfolta.

A kancellár szerint minden ilyen biztonsági kötelezettségvállalás előfeltétele, hogy Ukrajna sikeresen megvédje magát, hiszen halántékhoz szegezett fegyverrel egyedül arról lehet tárgyalni, hogy a megtámadott fél aláveti magát az agresszornak. A béke követelése ezért nem lehet egyenlő a nagyobb, erősebb szomszéd előtti megadással Scholz szerint, aki Joe Biden varsói beszédét visszhangozva kiemelte, hogy 

ha Ukrajna nem védekezne többé, akkor nem a béke jönne el, hanem Ukrajna vége.

Oroszország célja nem is a béke, hanem a „katonai győzelem”, ezt a célt azonban nem éri el, mert Ukrajna védekezik, Németország és partnerei pedig továbbra is támogatják, hogy megnyíljon az út a tartós és igazságos béke előtt – mondta a német kancellár.

 

Olaf Scholz biztonsági garancia béke Ukrajna
Kapcsolódó cikkek