Közélet

Bahmut elvesztése hatalmas lélektani csapás lenne Ukrajna számára

Bahmutot nem azért kell megtartani, mert stratégiai jelentősége van, hanem mert a város az ukrán kitartás szimbóluma lett – mondta az ukrán külügyminiszter. A donyecki város ellen február 28-án indított elsöprő támadást a Wagner csoport, azonban az előrenyomulás megakadt a Bahmutka folyónál. Több ukrán tábornok javasolta Volodimir Zelenszkijnek, hogy rendelje el a visszavonulást a városból, de az ukrán elnök kitart Bahmut megtartása mellett.

Ha elveszítenénk Bahmutot, az károsan hatna a harci morálra – vélekedett az ukrán külügyminiszter. Dmitrij Kuleba úgy gondolja, hogy a város az ukrán kitartás jelképe lett, ha az oroszok elfoglalják, akkor más ukrán városok is sebezhetővé válnak.

Chasiv Yar under heavy bombardment as Russia-Ukraine war continues
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Bahmut elvesztése egy dominóeffektust indítana el, más városokat is elveszítenénk. Mindent meg kell tennünk, hogy megtartsuk Bahmutot

– nyilatkozta Kuleba a BBC-nek. Hozzátette, hogy a város helyzete Kijev számára rendkívül nehéz, mivel elkötelezettek a megtartása mellett, de látják a súlyos veszteségeket is, amelyeket elszenvednek.

Az oroszok szerint Bahmut bevételével az ukrán hadsereg szívébe juthatnának

Az orosz védelmi miniszter szerint ha csapataiknak sikerül megszerezni Bahmut városát, akkor lehetőségük nyílik benyomulni az ukrán hadsereg szívébe. Szergej Sojgu kifejtette, hogy Bahmut jelentős stratégiai pont ebben a harcban, ezért a győzelem kulcsa lehet. Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a donyecki városból, ahol már hónapok óta zajlik a harc. Az ukrán és az orosz hírek között annyi az egyezés, hogy az ukránok még ellenállnak, az orosz csapatok pedig folytatják az offenzívát.

A külügyminiszter ezt követően arról beszélt, hogy a nyugati szövetségeseik nem küldenek elég katonai támogatást Ukrajnának. 

Kijev azt akarja, hogy a Nyugat gyorsabban és több fegyvert küldjön, hogy képesek legyenek ellenállni az orosz rohamoknak 

írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. Kuleba szerint a legnagyobb szükségük most tüzérségi lövedékekre van, amit, amint csak lehet, Bahmuthoz kell küldeni.

Bahmutnál már hónapok óta zajlanak a harcok, a város szinte a földdel vált egyenlővé. A tavaszi olvadás most nehezíti a szemben álló felek dolgát, hiszen a földek sarassá és iszapossá válnak, amiben nehezen tudnak közlekedni.

Péntek délelőtti hírek szerint a Wagner zsoldosseregnek sikerült átkelnie a Bahmutka folyón a város északi és déli részén, és utcaharc kezdődött a település ipari övezetében. Az ipari övezetnél futó, Csasziv Jar felé tartó autópálya az ukrán védők utolsó utánpótlási útvonala.

 

Kuleba Bahmut Csasziv Jar
Kapcsolódó cikkek