Közélet

Az oroszok szerint Bahmut bevételével az ukrán hadsereg szívébe juthatnának

Az orosz védelmi miniszter szerint ha csapataiknak sikerül megszerezni Bahmut városát, akkor lehetőségük nyílik benyomulni az ukrán hadsereg szívébe. Szergej Sojgu kifejtette, hogy Bahmut jelnetős stratégiai pont ebben a harcban, ennek köszönhetően a győzelem kulcsa lehet. Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a donyecki városból, ahol már hónapok óta zajlik a harc. Az ukrán és az orosz hírek között annyi az egyezés, hogy az ukránok még ellenállnak, az orosz csapatok pedig folytatják az offenzívát.

Bahmut elfoglalása megnyitja az utat a támadás előtt az ukrán védelem belseje felé – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca vezetői állományával kedden megtartott telefonkonferencián.

Ukrainian soldiers trained at the front with US-made weapons
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Artemivszk (Bahmut orosz neve) felszabadítása folytatódik. Ez a város az ukrán erők fontos védelmi csomópontja a Donyec-medencében. Ellenőrzésünk alá vonása lehetővé teszi a további offenzívákat az ukrán fegyveres erők védelmének mélyébe

– mondta Sojgu. Az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin kedden a Rosszija 24 hírcsatornán azt mondta, hogy az orosz erők Artemivszknek már csaknem felét ellenőrzésük alá vonták, és hogy már a tüzérség is benyomult a városba. Gagin szerint az ukrán erők kisebb csoportjai kaotikusan vonulnak vissza az országutakon, miközben a városba vezető aszfaltozott utakat az orosz tüzérség tűz alatt tartja. A tisztségviselő szerint a súlyos veszteségek és a felázott talaj okozta nehézségek ellenére az ukrán fél megpróbál erősítést eljuttatni a városba. 

A helyőrség létszámát tízezer körülire becsülte.

Jevgenyij Prigozsin, a Bahmut ostromában kulcsszerepet jásztó Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn éjjel közölte, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a város térségében, amihez csapatokat vont össze Szlovjanszkban, Sziverszkben, valamint Csasziv Jar és Kosztyantyinivka környékén.

Sojgu a moszkvai katonai tárca keddi tanácskozásán azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei februárban meghaladták a 11 ezer főt, ami 40 százalékkal több a januári adatnál. Rámutatott, hogy a nyugati országok az amerikai stratégia jegyében, amely Oroszország fegyveres erővel való megtörését célozza, fokozták az Ukrajnába irányuló fegyverek és haditechnikai eszközök szállítását, valamint az ukrán hadseregnek szánt képzési programokat.

Mindemellett a NATO-nak a kijevi rezsim számára nyújtott támogatása nem vezet az ukrán csapatok harctéri sikereihez. Épp ellenkezőleg, az ukrán fegyveres erők veszteségei jelentősen megnőttek

– mondta a védelmi miniszter.

A Wagner-csoport nem kap lőszert a bahmuti ostromhoz, Prigozsin szerint Moszkva elárulta őket

Az orosz csapatok nem kapnak utánpótlást Bahmutban, így a Wagner-csoport vezetője szerint hamarosan fel kell hagyniuk a város ostromával. A donyecki település elleni offenzívát a Jevgenyij Prigozsin által alapított és irányított Wagner zsoldossereg vezeti, amely egy február 28-án indult rohammal sikeresen feltörte Bahmut védelmét. Prigozsin utánpótlást kér a harc folytatásához, de állítása szerint Moszkva visszatartja a lőszerszállítmányokat. A Wagner-vezér attól tart, hogy az orosz vezetés elárulta őket.

Megdöbbentő a kijevi rezsimnek a saját népe iránt közömbössége, amely – hogy a nyugati megbízói kedvében járjon – nem törődik a hatalmas emberveszteséggel. A magunk részéről továbbra is a személyi állományunk és a civilek életének és épségének megőrzése a legfontosabb

– tette hozzá.

Elmondta, hogy az orosz fegyveres erők az elmúlt hónap során elsősorban Donyeck és Kupjanszk irányában értek el haladást és öt települést foglaltak el.
Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy a háborúban ukrán oldalon harcoló öt grúziai zsoldos ellen adott ki nemzetközi körözést, további három ellen pedig bűnvádi eljárást indított.

 

Bahmut háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek