Közélet

Döntött a pozsonyi kormány: vadászrepülőket küldenek Ukrajnának

Tizenhárom MiG–29-es vadászrepülőgép átadásáról döntöttek.

A kormány jóváhagyta azt a döntést, hogy 13 szovjet MiG–29-es vadászrepülőgépet adjanak át Ukrajnának. Ezzel a döntéssel Szlovákia a második NATO-tagország lett, amely beleegyezett abba, hogy teljesítse az ukrán kormány harci gépek átadásával kapcsolatos kérését.

LEEUWARDEN NETHERLANDS June 11 2016: Slovak Air Force MiG 29
Fotó: Shutterstock

Szlovákia tavaly parancsolta földre a flottáját, és már nem használja a repülőgépeket – írja az AP hírügynökség. Eduard Heger miniszterelnök pénteken jelentette be kormánya döntését: 

Az ígéreteket be kell tartani, és amikor Zelenszkij több fegyvert kért, beleértve a vadászgépeket is, azt mondtam, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt

 – tweetelte Heger, hozzátéve, hogy a katonai segítség kulcsfontosságú ahhoz, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát és egész Európát Oroszországgal szemben. Lengyelország és Szlovákia is jelezte, hogy kész átadni a repülőgépeit, de csak egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében.

Lengyelország csütörtökön jelentette be, hogy tucatnyi MiG-29-es vadászgépet küld Ukrajnának: a következő napokban négy szovjet gyártmányú harci gépet ad át, a többi, szervizelésre szorulót pedig később szállítják – közölte Andrzej Duda elnök csütörtökön.

Egyelőre továbbra sem egyértelmű, hogy más országok is megosztanák-e katonai gépeiket: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió kezdete óta igyekszik rávenni a nyugati országokat, hogy küldjenek harci repülőket Kijevnek – mindeddig sikertelenül.

 

 

szovjet repülőgépek MiG-29 Szlovákia
Kapcsolódó cikkek