Közélet

Három minisztert is menesztett az ukrán parlament

Három kormánytagtól is búcsút vettek Ukrajnában a parlament hétfői ülésén. Szerhij Skarletet, az oktatásért, Pavlo Rjabikint, a stratégiai iparágakért és Mihajlo Fedorovot, a digitális átalakulásért felelős minisztert is menesztették.

Az ukrán parlament hétfői ülésén menesztette posztjáról Szerhij Skarlet oktatási minisztert, valamint Pavlo Rjabikint, a stratégiai iparágakért és Mihajlo Fedorovot, a digitális átalakulásért felelős minisztert – jelentették be a parlamentben.

Kyiv,,Ukraine,,June,2021.,Verkhovna,Rada,Building,(parliament,House),On
Kyiv, Ukraine, June 2021. Verkhovna Rada building (parliament house) on hrushevsky street.
Fotó: Oleksii Vakhrushev

Tarasz Melnicsuk, a kormánypárt képviselője az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint elmondta, hogy 

a három miniszter maga nyújtotta be lemondását a törvényhozásnak.

Denisz Smihal miniszterelnök március 18-án bejelentette, hogy Okszen Liszovijt tervezi kinevezni oktatási miniszternek, Olekszandr Kamisint pedig a stratégiai iparágak miniszterévé. A kormányfő azt is elmondta, hogy Mihajlo Fedorov nem távozik a kabinetből, hanem kibővítik a hatáskörét, és miniszterelnök-helyettesként a digitalizáción kívül számos más területért is felelni fog a kormányban. Jövőbeni pozíciója az innovációért, az oktatásért, a tudományért és a technológiafejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes és a digitális fejlesztésért felelős miniszter lesz.

Petr Pavel szerint Ukrajnának egy esélye van az ellentámadásra

Egykori katonaként a cseh államfő jóslásokba bocsátkozott az ukrán esélyeket illetően. Pavel úgy gondolja, hogy ha Ukrajna ellentámadása elbukik, akkor erősen lecsökken az esélye annak, hogy egy újabbat tudjon indítani.

2023-ban több magas rangú ukrán politikai tisztviselő és katonai vezető is távozott a posztjáról, sokan nem önként. Február végén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette a Donyec-medence védelméért felelős összevont katonai és rendvédelmi alakulatok főparancsnokát, Eduard Moszkaljovot. Az államfő nem indokolta meg a döntését. Eduard Moszkaljov vezérőrnagy tavaly került ebbe a tisztségbe, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után. Zelenszkij a háború egyéves évfordulójához közeledve üzent hadat saját korrupt embereinek. Ukrajnában több politikusnál és üzletembernél is házkutatásokat tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

 

miniszter Ukrajna Parlament
Kapcsolódó cikkek