Nemzetközi gazdaság

Petr Pavel szerint Ukrajnának egy esélye van az ellentámadásra

Egykori katonaként a cseh államfő jóslásokba bocsátkozott az ukrán esélyeket illetően. Pavel úgy gondolja, hogy ha Ukrajna ellentámadása elbukik, akkor jelentősen csökken az esélye annak, hogy egy újabbat tudjon indítani.

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét – jelentette ki Petr Pavel cseh elnök a Rzeczpospolita lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Ukrajna, Petr Pavel
Petr Pavel szerint Ukrajnának egy esélye van az ellentámadásra.
Fotó: Aris Messinis / AFP

A múlt heti, lengyelországi látogatása alkalmából nyilatkozva az új cseh elnök, nyugalmazott tábornok Ukrajna egész háború előtti területének visszaszerzését nevezte a legjobb forgatókönyvnek.

Mint egykori katona azonban realista vagyok – jegyezte meg, majd így folytatta: mindent meg kell tenni Ukrajna támogatásáért.

Az összes terület visszaszerzése nagyszerű eredmény lenne – fogalmazott, majd hozzáfűzte: elhúzódó háborúhoz vezetne, ha Ukrajna a Nyugat minden szükséges támogatása ellenére képtelen lenne az említett cél elérésére, miközben Oroszország még mindig elég erős lenne ahhoz, hogy ellenőrizze a megszállt területeket.

Nem akarunk ilyen forgatókönyvet, de (...) nem tehetünk úgy, mintha az egyetlen megoldás a teljes siker volna

– jelentette ki.

Aláhúzta, hogy soha nem biztatná Ukrajnát engedményekre, arra, hogy mondjon le területének egy részéről, de arra sem, hogy az utolsó katonáig harcoljon.

Ha az ukránok valaha így döntenek is, az csakis az ő elhatározásuk lesz

– hangsúlyozta.

A jövő évi amerikai választásokra utalva elmondta: az előző választási kampányok a belügyekre összpontosultak. A globális kérdések közül az amerikai–kínai kapcsolatok válhatnak fontos témává, miközben az Ukrajna iránti érdeklődés csökkenhet, és ennek nyomán több európai állam is hasonló irányt követhet.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az ukránok meddig indíthatnak el egy sikerre esélyes ellentámadást, a cseh elnök úgy vélekedett, hogy ennek néhány hónapon belül kell megtörténnie.

A lehetőség az idén adódik, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a jelenlegi támogatási szintet

– jelentette ki Petr Pavel.

Kifejtette, hogy a háborús fáradtság nemcsak az ukrán emberi erőforrások és hadi felszerelés kimerülését, az infrastruktúra rombolását jelenti, hanem a segítséget nyújtó országok elfáradását is.

Az államfő szerint sok ország és sok politikus valamilyen előrehaladást vár el az idén. Szerinte Ukrajnának csak egy próbálkozása lesz egy nagyszabású ellentámadás végrehajtására. Amennyiben az kudarcot vall, a következőre rendkívül nehéz lesz eszközöket szereznie.

Újabb területek elfoglalását tűzte ki célul Oroszország

Ukrajna ellentámadásra készül elfoglalt területei felszabadításáért. Oroszország további előrenyomulást tervez és megerősítené állásait.

 

Petr Pavel Csehország Ukrajna Oroszország ellentámadás
Kapcsolódó cikkek