Közélet

Három ok, amiért az ukránok nem adják fel Bahmutot

Egyre valószínűbb, hogy az orosz offenzíva sikerrel jár, és több hónapos harc után beveszik a donyecki Bahmutot. A település keleti része már teljesen a Wagner-csoport irányítása alatt van, miközben folyamatosan zárul az ostromgyűrű. A kilátástalan helyzet ellenére Kijev kijelentette, hogy nem engedik elveszni a várost. Bahmutnál már 7 hónapja folyamatosan zajlanak a harcok, mind a két fél rengeteg forrást és embert áldozott fel az összecsapásokban.

A donyecki Bahmut iparvárosnál már hét hónapja ölik egymást az ukránok és az oroszok. A harcok rengeteg forrást és ember emésztettek fel mind a két oldalon, viszont az nem teljesen világos, hogy miért is fontos ez a település a háború szempontjából. Az ukránok szerint Bahmutnak nincs komoly stratégiai jelentősége, miközben Moszkva azt állítja, hogy az elfoglalásával megindulhat az offenzíva Ukrajna középső része felé.

Military mobility continues on the Vuhledar frontline in Ukraine
Fotó: Getty Images

Egyre valószínűbb, hogy a Wagner-csoport vezetésével Oroszország teljes egészében elfoglalja a várost. Az ukrán helyőrség régóta hatékonyan áll ellen a támadásoknak, de a február 28-án indított minden korábbinál nagyobb rohammal szemben már nem tudtak védekezni. Az oroszok a puszta túlerővel fölénybe kerültek.

Korábban sok egymásnak ellentmondó hír terjedt a harcok állásáról, Oroszország többször a város körbekerítéséről és elfoglalásáról jelentett, miközben az ukránok jelezték, hogy ellenállnak a támadóknak. Annyi biztos, hogy a harc már a településen belül zajlik, de a nagyjából 10 ezer fős ukrán helyőrség még kitart a Bahmutka folyó nyugati oldalán. A Wagner zsoldossereg vezére, Jevgenyij Prigozsin szerdán azt közölte, hogy a város keleti része teljes egészében az irányításuk alatt állt.

Az ukrán katonai vezérkar feje, Valerij Zaluzsnij a szorult helyzetbe került katonák kivonását támogatná, azonban Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy nem adják fel a várost. 

Az ukrán elnök parancsba adta Zaluzsnij parancsnoknak, hogy szervezze meg az erősítést, ami Bahmut segítségére siethet.

Pontos információ nincs arról, hogy hány katona halt meg Bahmutban, de a felek valódi mészárszékként jellemezték az összecsapásokat. Ebből sejthető, hogy rengeteg ember életét követelte a település, az áldozatokért pedig vélhetően mindenki a győzelemmel vezekelne.

Szimbolikus érték

Volodimir Zelenszkij azt mondta, azért döntött Bahmut megőrzése mellett, mert ez a döntés azt üzeni, hogy Ukrajna senkit nem hagy magára. A Kreml számára szintén jelképes jelentősége lehet a város elfoglalásának, hiszen csakis a győzelemmel igazolhatná a hét hónapja húzódó kegyetlen harcokat egy földig rombolt egykori bányavárosért.

Wagner-zsoldosok
 

Az amerikai védelmi miniszter is úgy látja, hogy Bahmut stratégiai szempontból lényegtelen, a város sorsa nem változtat a háború menetén – erről a CNBC írt.

Bahmut bukása nem jelenti azt, hogy az oroszok bármi fontosat elértek volna. Moszkva Bahmutnál már veszített, hiszen rengeteg katona és felszerelés vált semmivé a hosszú ostrom alatt. Az oroszok számára ez a harc már csak arról szól, hogy a rengeteg veszteséget igazolják valahogy 

– fogalmazta meg a véleményét Lloyd Austin.

A Royal United Services Institute brit védelmi és biztonságpolitikai elemzőház volt vezetője szerint Bahmut a moszkvai hatalmi harcok miatt fontos. Michael Clarke kifejtette, hogy a várost már régóta a Wagner-csoport ostromolja, és Jevgenyij Prigozsin számára elsődleges, hogy megmutathassa, hogy a zsoldosserege képes megtenni azt, amibe az orosz reguláris haderőnek beletört a bicskája. Várhatóan Prigozsin helyzete jelentősen megrendülne az orosz vezetés felső köreiben, ha nem tudná átadni Putyin számára a várost.

Kiszivárgott a Wagner-vezér régebbi önéletrajza, érdekes dolgok derültek ki Jevgenyij Prigozsinról

Az Ukrajna ellen indított háború miatt reflektorfénybe került a Putyin séfjeként ismert Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója. A zsoldossereg vezére korábban egy vendéglátóhelyet üzemeltetett, amely kapcsolatban állt a Kremllel, innen a gúnyneve. Ma már a Wagner-csoportról ismeri a nevét a világ, és az ukrajnai harcokban való részvétele miatt az egyik legismertebb orosz politikai szereplő lett belőle.

Stratégiai érték

Hiába állítja a kijevi vezetés, hogy stratégiai szempontból jelentéktelen településről van szó, Bahmut igenis fontos csomópont. 

Itt futnak össze a donyecki utánpótlási útvonalak, az elvesztésével az ukránok nem tudnák tartani a további donyecki állásaikat.

Emellett az is egyértelmű, hogy Bahmut bukása kaput nyitna az orosz csapatoknak Ukrajna szíve felé. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a város megszerzésének másnapján orosz tankok ostromolnák Kijevet, hiszen az elmúlt hét hónapban Oroszország kimeríthette a készleteit. Ennek ellenére hosszabb távon Bahmut ugródeszka lehet Moszkva számára a további terjeszkedéshez, illetve innen megszilárdíthatná a hatalmát a donyecki térségben.

Ki kell húzni a zsoldosok méregfogát

A bahmuti ostromot már hosszú ideje a Wagner-zsoldossereg vezeti, márciustól pedig a legjobban képzett egységeiket vezényelték a helyszínre. Olekszandr Szirszkij ukrán vezérezredes szerint Bahmutot az utolsó pillanatig tartani kell, mivel 

a kegyetlen harcban folyamatosan gyengül Oroszország támadóképessége.

A Wagner-csoport minél nagyobb veszteségeket könyvel el, Oroszország annál kevésbé lesz képes további elhúzódó harcokba kezdeni Ukrajna más tájain.

A pedestrian walks past a mural depicting Russia's para military mercenaries 'Wagner Group' reading : "Wagner Group - Russian knights" on a building's wall in Belgrade, on November 17, 2022. - A group of Russian children of all ages clamour cheerfully in a Belgrade apartment, proudly shouting out the new Serbian words they learned to their teacher.These kids all have one thing in common. Their parents fled the country after Russian President Vladimir Putin's invasion of Ukraine and are now preparing to stay in the Balkan country for the long haul.
Fotó: AFP

A Wagner-csoport gyengülését jelzi az is, hogy Prigozsin egyre többször kritizálja az orosz védelmi minisztériumot, illetve már azt is felvetette, hogy Moszkva szándékosan tartja vissza az utánpótlást a csapataitól Bahmutban, hogy ezzel hátba szúrja a zsoldossereget. Prigozsin politikai befolyása a Wagner erejétől függ, így 

a zsoldosvezér joggal érezheti úgy, hogy orosz riválisai ki akarják húzni a méregfogát, mielőtt túl erősé válik.

Ezzel együtt Kijev is számíthat arra, hogy amennyiben sikerül meggyengíteni a Wagner-csoportot, az elindítaná a hatalmi harcot Moszkvában, ezzel időt adva Ukrajnának a védelmi vonalaik megerősítésére – erről az Institute for the Study of War elemzői beszéltek.

 

Bahmut háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek