Közélet

Bahmut teljes keleti része orosz kézre került

A Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin bejelentette, hogy csapatai Bahmut teljes keleti részét az irányításuk alá vonták.

Bahmut keleti fele teljes egészében a miénk, a Bahmutka folyó választ el minket jelen pillanatban az ellenségtől – erről Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldossereg vezetője beszélt.

A Ukrainian serviceman stands in front of an anti-aircraft machine gun, in Siversk, Donbas region, on March 7, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Aris Messinis / AFP

A Bahmut elleni offenzívát hosszú idő óta a Wagner-csoport irányítja, a front viszony jó időre megrekedt. Február 28-án az orosz csapatok öt irányból rontottak rá a városra egy minden korábbinál nagyobb offenzíva keretében. Sokáig egymásnak ellentmondó információk érkeztek Bahmutból, de az az ukrán és az orosz jelentésekben az egyezik, hogy a várost még nem adták fel az ukránok, az oroszok pedig folyamatosan támadnak – írta meg a TASZSZ.

A felek arról is másként vélekednek, hogy mennyire fontos Bahmut szerepe a háborúban. Oroszország egy stratégiailag fontos településnek tartja a várost, amivel megszakíthatnák az ukrán utánpótlás-útvonalakat a donyecki térségben. Kijev ezzel szemben többször is közölte, hogy Bahmutnak nincs jelentős szerepe harcokban, ennek ellenére a nehéz helyzet közepette sem hajlandók feladni a várost.

Volodimir Zelenszkij a héten bejelentette, hogy egyeztetett a Bahmutot védő parancsnokokkal, akik közölték, hogy folytatnák a harcot a településért, így Zelenszkij legmagasabb rangú tábornokainak ellentmondva kiadta a parancsot a csata folytatására.

A Wagner-csoport nem kap lőszert a bahmuti ostromhoz, Prigozsin szerint Moszkva elárulta őket

Az orosz csapatok nem kapnak utánpótlást Bahmutban, így a Wagner-csoport vezetője szerint hamarosan fel kell hagyniuk a város ostromával. A donyecki település elleni offenzívát a Jevgenyij Prigozsin által alapított és irányított Wagner zsoldossereg vezeti, amely egy február 28-án indult rohammal sikeresen feltörte Bahmut védelmét. Prigozsin utánpótlást kér a harc folytatásához, de állítása szerint Moszkva visszatartja a lőszerszállítmányokat. A Wagner-vezér attól tart, hogy az orosz vezetés elárulta őket.

Ezzel szemben a donyecki térség oroszok által kinevezett vezetőjének tanácsadója, Jan Gagin szerint az ukránok menekülnének a városból, de ez nagyon lassan halad. Elmondta, hogy a csapataik vagy lebombázták a városból kivezető aszfaltozott utakat, vagy elfoglalták őket, így az ukrán védők csak a földeken keresztül tudnák elhagyni a települést. A földutak feláztak, a kivonuló ukránok pedig csak lassan tudnak haladni a sárban  – írt a Ria Novosztyi.

Gagin arról is beszélt, hogy nagyjából még 10 fős helyőrség lehet Bahmutban.

 

Bahmut háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek