Közélet

Hatvanas évekből származó páncélosokat vetnek be az oroszok

Túl sok tankot vesztettek, a régi készletekhez kell nyúlni, amelyek korszerűsítés után is sebezhetőbbek.

A tankok terén elszenvedett veszteségek miatt az orosz hadsereg hatvan évvel ezelőtt gyártott T–62-es harckocsikat is bevet Ukrajnában – olvasható a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

This photograph taken on October 7, 2022 shows an abandoned Russian T-62 tank south ot the village of Novovorontsovka, in a part of Southern Ukraine which has recently be retaken by the Ukrainian army from the Russian troops. - Ukraine's President said on October 7, 2022 Ukrainian forces have recaptured nearly 2,500 square kilometres (965 square miles) of territory from Russia in a counteroffensive that began late last month. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Fotó: Dimitar Dilkoff

A brit hadügyminisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint reális lehetőség, hogy az orosz fegyveres erők elit harckocsizó alakulata, az első harckocsizó gárdahadsereg egyes egységeit is T–62-esekkel látják el a korábbi veszteségek pótlására.

Ez éles ellentétben áll a brit katonai hírszerzés korábbi információival, amelyek szerint 

már 2021-től el kellett volna kezdeni az első harckocsizó gárdahadsereg felszerelését az újgenerációs T–14 Armata típusú tankokkal.

A hétfői közlés alapján az utóbbi napokban BTR–50 típusú orosz páncélozott csapatszállító járműveket is azonosítottak Ukrajnában. Ez a típus 1954-ben állt hadrendbe az orosz fegyveres erőknél, és az ukrajnai háború kezdete óta most először jelent meg az ukrán hadszíntéren. A britek szerint tavaly nyár óta hozzávetőleg 800 T–62-es, addig raktárakban tárolt harckocsit vettek ismét használatba. Némelyikük észlelőberendezéseit korszerűsítették, és ez nagy valószínűséggel javítja a hatékonyságukat az éjszakai hadviselésben.

Ugyanakkor a brit titkosszolgálat szerint  

ezek a veterán harcjárműtípusok sokszorosan sebezhetők a modern harctéri körülmények közepette, nincs például robbanóeszközökkel szemben ellenálló korszerű páncélzatuk.

A brit kormány január közepén bejelentette, hogy Ukrajna tizennégy Challenger 2 típusú harckocsit és hozzávetőleg harminc AS–90-es önjáró löveget kap Nagy-Britanniától. A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben, míg az AS–90-eseket 1992-ben rendszeresítették.

 

T-62 tank harckocsi fegyver
Kapcsolódó cikkek