Közélet

Minszk szerint orosz repülőgépeket vett célba egy szabotázscsoport Fehéroroszországban

A légtérellenőrző repülőgépeket drónnal vehették célba a fehérorosz főváros közelében.

Fehéroroszország kedden őrizetbe vett egy szerinte a kijevi titkosszolgálatokkal együttműködő ukrán terroristacsoportot egy fehéroroszországi repülőtéren elkövetett szabotázskísérlet miatt – írja a The Guardian

07.03.2009 - Geilenkirchen airbase,NRW,Germany - Three Nato Awacs warning and control aircrafts waiting for the training mission.
Awacs légtérellenőrző repülőgépek (illusztráció) 
 Fotó: Shutterstock

Fehérorosz kormányellenes aktivisták a múlt hónapban azt állították, hogy dróntámadás során felrobbantottak egy orosz katonai megfigyelő repülőgépet,

a fehérorosz főváros közelében lévő repülőtéren. Ezt Moszkva és Minszk is kétségbe vonta. A közösségi médiában megosztott felvételeken láthatók a támadás előzményei, amint egy drón egy földön állomásozó AWACS légtérellenőrző repülőgépet megközelít.

A háború kezdete óta több szabotázsakció is történt Fehéroroszországban, különösen a vasútvonalak működését nehezítették meg az országban még szabadon mozgó ellenzékiek. Aljakszandr Lukasenka 2020-as, sokak szerint csalás segítségével elért győzelme óta ugyanis ellenzékiek tömegeit vették őrizetbe. Hétfőn a Vjaszana fehérorosz jogvédő szervezet szerint egy nőt is elfogtak a légi támaszpontnak helyet településen, de nem tudják, hogy miért. 


 

Drón szabotázscsoport awacs Fehéroroszág
Kapcsolódó cikkek