Közélet

Felrobbantották az oroszok Bahmut jelképét – videóval

A kiszuperált MiG-17-es volt az ukrán katonák gyülekezőinek egyik központi helyszíne, innen jelentkeztek be élő videókban, hogy jelezzék: még tartják a várost.

Megsemmisült Bahmut város egyik jelképe, a kiszuperált, emlékművé átalakított, egykori szovjet vadászrepülő, egy MiG-17-es. Az immár szoborrá alakított gép egy kereszteződésben „tört az ég felé” évtizedeken keresztül, az ostrom óta pedig az ukrán katonák gyülekeztek rendszeresen a környékén, hogy ott fotókat és videókat készítsenek, amelyekkel jelezték, még tartják Bahmutot.

A view of a statue of a soviet warplane in Bakhmut in the
Fotó: SOPA Images

Feltehetően ebből lett elege az orosz vezetésnek, az ukrán Unian portál szerint ugyanis a napokban a támadók lebombázták az emlékművet, már csak a roncsok maradtak a helyszínen, erről videót is készített egy helyi újságíró. 

Hadászati jelentősége nem sok volt az akciónak, inkább a védők moráljára akarhatott hatni az orosz hadsereg a bombázással. Hiába viszont a folyamatos ostrom, egyelőre képtelenek bevenni a várost a Wagner-zsoldosokkal megerősített orosz egységek. Igaz, a keleti részét már elfoglalták, de teljesen körbezárni nem tudták, és egyelőre nincs is erre esélyük, különösen, hogy Kijev újabb csapatokat vezényelt a térségbe

Jelenleg is heves harcok folynak a külvárosokban. 

 

Bahmut orosz-ukrán háború MiG-17 ostrom
Kapcsolódó cikkek