Közélet

Stoltenberg: Bahmut napokon belül eleshet

A NATO-főtiktár szerint Bahmut orosz kézre kerülése nem feltétlenül jelent fordulópontot a háború menetében.

Bahmut a következő napokban orosz kézre kerülhet – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az (EU) védelmi minisztereinek találkozója előtt a svéd fővárosban, Stockholmban. Mint mondta, Oroszország több csapatot, több erőt vet be, és ami Oroszországnál hiányzik minőségi szempontból, azt mennyiségben próbálják pótolni.

MUNICH, GERMANY - FEBRUARY 18:  Jens Stoltenberg, Secretary General of NATO, speaks during the 2023 Munich Security Conference (MSC) on February 18, 2023 in Munich, Germany. The Munich Security Conference brings together defence leaders and stakeholders from around the world and is taking place February 17-19. Russia's ongoing war in Ukraine is dominating the agenda.  (Photo by
Fotó: Johannes Simon / Getty Images

Nagy veszteségeket szenvedtek az oroszok, ugyanakkor nem zárhatjuk ki, hogy Bahmut végül eleshet az elkövetkező napokban

– mondta.

A katonai tömb vezetője hangsúlyozta: azt is fontos kiemelni, hogy mindez nem feltétlenül jelent fordulópontot a háború menetében. 

Ez csak arra világít rá, hogy nem szabad alábecsülnünk Oroszországot. Továbbra is támogatást kell nyújtanunk Ukrajnának

– mondta.

Bahmut jelenlegi státusza erősen vitatott: az orosz Wagner-zsoldoscsoport szerdán azt állította, hogy elfoglalta a város keleti részét – írja a The Guardian. A bejelentésre nem sokkal azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy Bahmut eleste szabad utat adhat Moszkvának az Ukrajna belsejébe irányuló támadásokhoz.

A Bahmut körüli heves harcok voltak a leghosszabbak és legvéresebbek a több mint egy éve tartó háború során, amely miatt ukránok milliói kényszerültek lakóhelyük elhagyására. 

Három ok, amiért az ukránok nem adják fel Bahmutot

Megéri szinte mindent feláldozni egy porig rombolt kisvárosért?


 

 

Jens Stoltenberg Bahmut ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek