Közélet

Zelenszkij szerint túszul ejtették a zaporizzsjai atomerőművet

Az orosz csapatok és ellátmány jelenléte a reaktorban egyfajta zsarolás az ukrán elnök szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz csapatok túszul ejtették a zaporizzsjai atomerőművet, így annak biztonságát nem lehet garantálni, amíg ki nem vonulnak onnan.

Fotó: Stringer / AFP

Európa legnagyobb reaktorát még a háború kezdetén foglalták el az orosz csapatok, és azóta nem adták jelét annak, hogy feladnák az ellenőrzést a létesítmény felett. Zelenszkij esti videóüzenetében az erőmű több mint egy éve tartó túszul ejtését az európai vagy globális nukleáris energia történetének mélypontjaként jellemezte, míg az orosz katonák jelenlétét a reaktorban sugárzási zsarolásnak nevezte, miután hétfőn találkozott Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjével.

Grossi és Zelenszkij a dnyiprói vízerőműnél, északkeletre a reaktortól találkozott. Az ukrán elnök szerint a létesítmény biztonságának megteremtése kudarcra van ítélve, amíg nem hagyják el az orosz csapatok. Az oroszok és az ukránok hónapok óta vádolják egymást az erőmű ágyúzásával, és 

a környéken zajló összecsapások, a vízhiány lehetősége és a hűtőrendszerek áramellátásával kapcsolatos kockázatok miatt rendszeresen felmerül a nukleáris katasztrófa veszélye is.

Noha szeptember óta a NAÜ emberei is az erőműben tartózkodnak, Kijev szerint ezt az oroszok pajzsként használják csapataik és felszereléseik védelmére – írja a Reuters. Grossi többször felszólította a hadban álló feleket, hogy hozzanak létre biztonsági zónát a létesítmény körül, és igyekszik mind a két féllel tárgyalni, ám januárban elismerte, hogy egyre nehezebbé válik bármiféle megállapodás tető alá hozása.

Zaporizzsja egyike annak a négy tartománynak, melyeket Oroszország népszavazások segítségével magához csatolt szeptemberben, azonban a népszavazások érvényességét mások nem ismerik el. Hétfőn a térségbe látogatott Zelenszkij, miután a többi frontvonalon található régiót a korábbi napokban már felkereste.

 

Rafael Grossi Volodimir Zelenszkij Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek