Közélet

Orosz-ukrán háború 407. nap – friss hírek

Csütörtök éjszaka az ukrán csapatok HIMARS rakétákkal lőtték a zaporizzsjai régióban található, orosz vezetésű Melitopolt. Az orosz közlés szerint a légvédelem mind a 6 rakétát lelőtte.

HIMARS rakétákkal támadtak rá csütörtök éjszaka Melitopolra az ukránok. A város a zaporizzsjai régió oroszok által irányított részén van, ez a település az orosz adminisztráció déli központja Ukrajnában.

Mortar battery that protects Zaporizhzhia Region
Fotó: NurPhoto via AFP

Melitopol rendkívül fontos az oroszoknak, mivel egyrészt vasúti logisztikai csomópontként innen tudják elosztani az utánpótlást a déli egységeik között, másrészt város összeköttetésben áll a Krím félszigettel a szárazföldön – írta meg a RIA Novosztyi

A település vezetése azt közölte, hogy április hatodikán, moszkvai idő szerint hajnali 2-kor az ukránok HIMARS rakétákkal kezdték lőni a várost. Hat rakétát lőttek ki, viszont az orosz légvédelem ezeket mind megsemmisítette.

Előzetes információk szerint senki sem sérült meg 

– áll a város közleményében.

A lengyel elnök szerint a NATO-nak további biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának, és újabb fegyverszállítmányt ígért Zelenszkijnek

Lengyelország Ukrajna harmadik legnagyobb fegyverbeszállítója az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött. Mateusz Morawiecki és Volodimir Zelenszkij aláírta a hadfelszerelés szállításáról szóló szándéknyilatkozatot.

Melitopolt az elmúlt napokban többször is támadták az ukránok, a legnagyobb csapást március 29-én mérték a városra. Ebben 6 ember megsebesült, a kijevi csapatok HIMARS és kazettás robbanótöltettel felszerelt Vilha rakétákat lőttek ki. Egy vasúti raktár kigyulladt a támadásban, a város és a környező falvak áram nélkül maradtak, mivel találat érte az energetikai infrastruktúrát.

Ezt követően április másodikán is záporoztak a lövedékek Melitopolra.

A város elleni offenzívák megágyazhatnak egy nagyobb tavaszi ellentámadásnak. Amennyiben Melitopol teljesen megbénul, az elvágja a legtöbb utánpótlás-útvonalat Oroszország és a déli parancsnokság között.

A háborúról szóló tegnapi, fontosabb híreket itt olvashatja.

 

19:57

Több mint húsz támadást vertek vissza az ukránok a vezérkar szerint

Az ukrán erők csütörtökön több mint húsz orosz támadást vertek vissza, ebből tízet a Donyeck megyei Bahmut városánál – közölte csütörtök esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar, amit az MTI idézett. 

Bahmut irányában az ellenség folytatja a támadó hadműveleteket, megpróbálja teljesen átvenni az ellenőrzést a város felett, a heves csaták folytatódnak

 – írták.

A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők sikertelen támadóműveleteket hajtottak végre a Donyeck megyei Orihovo-Vaszilivka és Bohdanyivka települések térségében. A frontnak ezen szakaszán az ukrán csapatok mintegy tíz ellenséges támadást vertek vissza. A térségben több mint 15 települést ágyúztak az orosz erők. 

A vezérkar kitért arra, az ukrán légvédelem a nap folyamán hat csapást mért orosz csapatösszevonási területekre, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig két orosz élőerő-tömörülést, két üzemanyagraktárt és egy elektronikus hadviselési állomást találtak el.

 Eközben az orosz hadsereg továbbra is fő erőfeszítéseit a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosította.

18:12

Több kínai kocsit vettek az oroszok, mint Ladát

Az oroszok márciusban 48414 új személy- és könnyű haszongépjárművet vettek, ez 10,6 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos hónapjához képest, viszont februárhoz viszonyítva 28,8 százalékos emelkedésnek számít. Az idei első negyedévben éves szinten 44,7 százalékkal estek vissza az eladások, 153 477 autóra  – derül ki az Európai Vállalkozások Szövetsége (AEB) csütörtökön közzétett adataiból.

Fotó: AFP

Az első negyedévben vásárolt autók közül 64 240 volt Lada, amit Oroszország legnagyobb autógyártója, az AvtoVAZ gyárt, míg a Reuters számításai szerint 64 483 volt kínai márka, vagyis kis mértékben több kínai jármű fogyott, mint Lada.

 Mind a kínai márkák, mind a Lada piaci részesedése meghaladta a 40 százalékot, márciusban az eladott új autók 95 százaléka orosz és kínai volt. 

17:26

Északi áramlat: visszatáncoltak a biztosítók

Miután kedden iparági forrásokra hivatkozva szárnyra kapott a hír, hogy a Munich Re és az Allianz megújítják a felrobbant Északi Áramlat 1. biztosítását, amelyet a német kormány is tolerál, a két biztosító gyorsan visszatáncolt a szerződéstől.

A károsodott gázvezeték szerződésének megújítása azok esetleges javítása kapcsán lehetett volna kulcsfontosságú, de előbb az Allianz, majd csütörtökön a Munich Re is cáfolta az eredeti hírt közlő Reuters hírügynökségnek, hogy az idei év végén lejáró megállapodást kiterjesztené. 

16:56

Tartják Bahmutot az ukránok a Wagner vezetője szerint

Bár Bahmut felett már a Wagner csoport zászlója lobog, a városban továbbra is ölik egymást a zsoldosok és az ukránok. A magánhadsereg vezetője elmondta, hogy a település nyugati részén van egy ellenálló ukrán csapat, és semmi jele annak, hogy visszavonulna a városból.

Jevgenyij Prigozsin azt követően beszélt erről, hogy Volodimir Zelenszkij szerdán kilátásba helyezte a maradék ukrán védő kivonását Bahmutból. Az ukrán elnök azt mondta, hogy akit lehet, ki kell hozni, vigyék ki, mielőtt teljesen bekerítik őket. Prigozsin szerint ennek nincs jele, ráadásul az ukrán katonák erős védelmet állítottak fel a nyugati sokemeletes épületek között – írta meg a Sky News.

Ki kell mondanunk, hogy az ellenség nem megy sehova

– írta közleményében a zsoldossereg vezetője. Hozzátette, hogy ha elkezdődne a visszavonulás, a harcok áttolódnának a közeli Csesziv Jar településhez.

15:11

Brjanszki kormányzó: ukrán diverzánscsoportot vertek vissza az orosz határon

Ukrán diverzánsok behatolási kísérletét akadályozták meg orosz határőrök – közölte Alekszandr Bogomaz Brjanszk megyei kormányzó csütörtökön a Telegram-csatornáján. 

A mai napon Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) Brjanszk megyei parancsnokságának határőrei meghiúsították egy 20 fős ukrán diverzáns- és felderítőcsoport arra irányuló kísérletét, hogy behatoljon az Oroszországi Föderáció területére a Pogari járásban lévő Szlucsovszk falu közelében

 – írta a kormányzó, akit az MTI idézett. Bogomaz szerint az orosz hadsereg a határőrökkel együtt vette tűz alá a csoportot.

Március elején ukrán diverzánsok a Klimovói járás területén levő Ljubecsanye és Szusanye községbe hatoltak be Brjanszk megyében. A hivatalos jelentések szerint legalább két járműre rálőttek, megölve egyikük vezetőjét. Egy tízéves fiú is megsebesült. Vlagyimir Putyin elnök terrortámadásnak minősítette az akciót. Az FSZB szerint a fegyvereseket visszaszorították Ukrajnába, ahol tüzérségi csapás mértek rájuk.

Jan Gagin, az elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy az orosz erők elfoglalták Artyomovszk (mai ukrán nevén Bahmut) vasútállomását. 

Gagin 15-20 ezer halottra becsülte az ukrán hadseregnek a városban elszenvedett emberveszteségét.

 Bahmut birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak.

12:32

Végtaghiányos ukrán férfi kapott behívót

Az orosz–ukrán háború kezdete óra rendszeresen érkeznek hírek a harcok borzalmairól, és időről időre meghökkentő, botrányos események is napvilágra kerülnek. A legújabb ilyen Ruszlan Kubaj története. A Lviv megyei Drohobics városában élő férfi nemrég megkapta a katonai behívóját. Ez önmagában nem lenne meglepő egy támadás alatt álló országban, azonban Kubajnak nincsenek végtagjai – számolt be róla az Unian ukrán hírportál.

Kubaj az eset kapcsán úgy nyilatkozott, felháborította, amikor idézést kapott. A férfit elmondása szerint korábban törölték a katonai nyilvánításból, miután mindkét kézfeje hiányzik. Ráadásul a lábai is hiányoznak, protézis segítségével tud járni.

A behívójával el is ment a toborzóirodába, és magával vitte az orvosi dokumentumokat, amelyekkel igazolni tudja a végtaghiányt. Megérkezésekor jelentette, hogy az első csoportba tartozó fogyatékossága van, hiszen nincsenek végtagjai.

10:42

Magas rangú katonai vezetőt váltott le Putyin

Az orosz hadsereg Keleti Főcsoportjának parancsnokát, Rusztam Muradovot elbocsátotta Vlagyimir Putyin – számolt be róla a Sky News a brit védelmi minisztérium információira hivatkozva. Az orosz elnök Muradov egységeinek sorozatos sikertelensége miatt küldte el a vezérezredest. A csoport leginkább az elbukott offenzívákról lett ismert, többek között hozzájuk fűződik Vuhledar város ostroma, ahol az oroszok több tucat harckocsit veszítettek el.

Russia's defence minister visits troops in Ukraine epa10502185 A still image taken from a handout video provided by the Russian Defence Ministry's press service shows Russian Minister of Defence Sergei Shoigu (C) and Commander of Russia's Eastern military district General Rustam Muradov (L) during an inspection of the positions of Russian troops at an undisclosed location in Ukraine, 04 March 2023. Russia’s Defense Ministry said that Shoigu inspected the forward command post of a unit of the 'Vostok' forces in the south Donetsk direction, working in the zone of the ‘special military operation’, adding that the chief of defense’ visit focused on the organization of comprehensive support for troops, including conditions for the safe deployment of personnel, as well as the inspection of work of medical and rear units.  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES epa10502185 A still image taken from a handout video provided by the Russian Defence Ministry's press service shows Russian Minister of Defence Sergei Shoigu (C) and Commander of Russia's Eastern military district General Rustam Muradov (L) during an inspection of the positions of Russian troops at an undisclosed location in Ukraine, 04 March 2023. Russia’s Defense Ministry said that Shoigu inspected the forward command post of a unit of the 'Vostok' forces in the south Donetsk direction, working in the zone of the ‘special military operation’, adding that the chief of defense’ visit focused on the organization of comprehensive support for troops, including conditions for the safe deployment of personnel, as well as the inspection of work of medical and rear units.  EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Fotó: Russian Defence Ministry Press Service / Handout / MTI

Muradov egységeit Oroszország-szerte érték a kritikák. A Sky News úgy tudja, hogy még a csapatán belül is nagy volt az elégedetlenség a sikertelenség miatt.

10:39

Orosz milliárdos állhat az újabb zsoldossereg mögött

Az orosz milliáros, Igor Altuskin lehet az Ukrajnában harcoló Urals Zászlóalj fő pénzügyi támogatója. Az Urals Zászlóalj egy PMC, vagyis zsoldoscsoport, akárcsak a hírhedt Wagner-csoport.

A Forbes szerint Altuskin vagyona 3,4 milliárd dollár lehet. Ő a jekatyerinburgi Russian Copper Company alapító tulajdonosa. Ez Oroszország egyik legnagyobb rézgyára.

Felszerelést és egyéb dolgokat biztosít. Ez az ő zászlóalja (az Urals Zászlóalj). Ez az információt a parancsnokuktól kaptam 

– nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium egyik tisztviselője a Moscow Timesnak. A lap azt írta, hogy az oroszok a súlyos veszteségek és az elnyúló frontvonalak miatt emberhiánnyal küzdenek. A Kreml emiatt arra kényszerül, hogy önkéntes katonák mellett zsoldoscsoportokkal kössön szerződést a harc folytatása érdekében.

HIMARS ukránok Melitopol
Kapcsolódó cikkek