Közélet

Kijev az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot az ukrán katona lefejezése miatt

Az orosz terroristákat ki kell ebrudalni Ukrajnából – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében.

Ukrajna az Iszlám Államhoz hasonlította Oroszországot, miután egy állítólagos ukrán hadifogoly lefejezését rögzítő videó terjedt el az interneten szerdán. Az ukrán vezetés felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy mihamarabb vizsgálja ki a történteket.

Training of special units of the SSU in Kiev
Fotó: NurPhoto

A nyilvánosságra hozott felvételen az látható, ahogy egy katonai egyenruhát viselő férfi először maga alá gyűr, majd lefejez egy sárga karszalagos férfit. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint a videó „borzalmas”, azonban ellenőrizni kell annak hitelességét. Moszkva korábban tagadta, hogy katonáik ehhez hasonló szörnyűségeket követtek volna el a háború során.

Abszurd, hogy Oroszország – amely rosszabb, mint az ISIS (Iszlám Állam) – elnökölhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában

– közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében. Elmondása szerint az „orosz terroristákat ki kéne ebrudalni Ukrajnából”.

Hanna Maliar ukrán védelmiminiszter-helyettes arra kérte az embereket, hogy egészen addig, amíg a bűnüldöző szervek hivatalosan nem állapítják meg a katona kilétét, ne fedjék fel személyazonosságát.

Arra kérte továbbá az internetezőket, álljanak le a videófelvétel megosztásával.

Az ukrán belbiztonsági ügynökség közölte, hogy háborús bűncselekmény gyanújával vizsgálatot indított a videóval kapcsolatban.

 

Volodimir Zelenszkij lefejezés ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek