Közélet

Kreml: Putyinnak nincsenek hasonmásai, de a teherbírása olyan, mint három embernek egyszerre

A Kreml reagált a dublőr-Putyinok elméletre, amit az ukránok vetettek fel ismételten az orosz elnök herszoni látogatása után. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az orosz elnök a hasonmásait küldi el maga helyett a nyilvános megjelenésekre. Dmitrij Peszkov ezt egyszerű hazugságnak nevezte.

A Kreml visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dublőrje van, aki a nyilvános szerepléseken helyettesíti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the government via a video conference at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, on April 19, 2023.
Fotó: AFP

Valószínűleg hallották már azokat a feltételezéseket, hogy Putyin elnöknek több hasonmása is van, akik dolgoznak helyette, miközben ő egy bunkerben ül. Ez egy újabb hazugság. Látják, milyen elnökünk van. Rendkívül aktív, alig tudunk vele lépést tartani a munkában

– mondta Peszkov fiataloknak egy oktatási rendezvényen Moszkvában hétfőn.

Az elnöki szóvivő azt követően beszélt erről, hogy ismét elhangzottak olyan állítások, amelyek szerint Putyint a nyilvánosság előtt dublőr helyettesíti. A múlt héten Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára állította, hogy nem Vlagyimir Putyin elnök, hanem egy hasonmása tartott szemlét az orosz erőknél Herszon és Luhanszk megye megszállt területein. 

This handout video grab released by Russian Presidential Press Office on March 19, 2023, shows Russian President Vladimir Putin speaking with people at a newly built neighborhood during his visit to Mariupol in Russian-controlled Donetsk region. - Russian President Vladimir Putin made a surprise trip to Mariupol, the Kremlin said, his first visit to territory captured from Ukraine since the start of Moscow's offensive. Just hours after Putin visited Crimea to mark the ninth anniversary of the peninsula's annexation, video distributed by the Kremlin showed him landing by helicopter in Mariupol, the port city that Moscow captured after a long siege last spring.
Vlagyimir Putyin mariupoli látogatása.
Fotó: AFP

A Kreml visszautasította a vádakat, és Peszkov nagyon furcsának nevezte Danyilov állítását.

Az orosz elnök a múlt hónapban több látogatást is tett Ukrajnában, pontosabban az országtól elcsatolt területeken. Putyin Mariupolban, Herszonban és Luhanszkban is feltűnt, vélhetőleg ezzel ellensúlyozni kívánt az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij rendszeres látogatásait a fronton. A látogatásról készült videóval azonban voltak furcsaságok, amik arra utalnak, hogy az ukrajnai utazások nem pont úgy történtek, ahogy azt a Kreml be akarta állítani. Egyrészt a felvételen hallható, hogy az orosz elnök a közelgő húsvétról beszélget a katonákkal, ami azért furcsa, mert a közzététel húsvét után történt. Másrészt a BBC-nek tűnt fel, hogy a felvétel valószínűleg nem a fronton készült, hanem attól nagyjából 150 kilométerre, egy herszoni város mellett kialakított katonai bázison.

Videón, ahogy Putyin ukrán földre lép – az arckifejezése mindent elárul

Az orosz elnök a frontra látogatott, Vlagyimir Putyin a herszoni és a luhanszki területeken tartott szemlét.

Az ukránok már tavaly nyáron hangoztatták, hogy Putyint egy dublőr helyettesíti a nyilvános rendezvényeken, miközben az elnök egy bunkerben bujkál az orgyilkosok elől. Az orosz propaganda ezt a feltételezést igyekszik cáfolni és bemutatni, hogy az országnak olyan vezetője van, aki bátran a frontra látogat és kézben tartja a konfliktus menetét.

 

dublőr Putyin hasonmás
Kapcsolódó cikkek