Közélet

Lengyel einstand: lefoglalták az orosz nagykövetség varsói iskoláját

Mostantól a varsói városvezetés tulajdona a helyi orosz gimnázium épülete – közölte a lengyel külügyminisztérium. Oroszország hivatalos diplomáciai tiltakozást helyezett kilátásba.

Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, az mostantól a varsói városvezetés tulajdona lesz – közölte szombaton a lengyel külügyminisztérium. Az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Marija Zaharova az intézkedést provokációnak nevezte a Telegramon, tárcája pedig hivatalos diplomáciai tiltakozást helyezett kilátásba.

Annual news conference by Russia's Foreign Minister Lavrov
Az orosz külügy illetékese provokációról beszél
Fotó: Russian Foreign Ministry Press

Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivő hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint, hogy a lefoglalással a varsói polgármesteri hivatal beadványára meghozott bírósági határozatot hajtanak végre. Ugyanis a bíróság szerint is az ingatlan a lengyel állam tulajdona, Oroszország azt  törvényellenesen birtokolta. Ezzel szemben Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete a TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy 

egy iskolaépületről, egy diplomáciai épületről van szó,

 így az „erőszak miatt” Oroszország hivatalos tiltakozást is át fog adni. Szerinte Varsó a mostani lépésével megsérti az 1960-as években kötött, a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. Jelezte továbbá, hogy Oroszország a kölcsönösség elve alapján fog reagálni a lengyel döntésre, az iskola pedig az orosz diplomáciai kirendeltség más épületeiben működik tovább. „Biztosítani fogjuk, hogy a gyerekek rendben befejezhessék a tanévet” – mondta.

Lukasz Jasina erre reagálva közölte, hogy Moszkvának jogában áll tiltakozni. A TVP Info lengyel állami hírcsatorna tájékoztatása szerint a rendőrség szombat reggel megjelent a Kieleckiej utcai iskola épülete előtt.
Az MTI felidézi, hogy Szergej Andrejev a héten arról számolt be, hogy a lengyel ügyészség lefoglalt nagy mennyiségű pénzt a varsói orosz nagykövetség befagyasztott bankszámláiról, egy éve pedig a varsói polgármesteri hivatal egy volt orosz diplomáciai épület lefoglalását érte el bírósági úton. 

A varsóiak korábban csak orosz kémtanyaként utaltak az épületre.

Telegram-bejegyzésében Marija Zaharova úgy értékelte, hogy Lengyelország hosszú évek óta figyelmen kívül hagyja a nemzetközi jogot, a kétoldalú megállapodásokat és a hazai jogszabályokat. „A hivatalos Varsó” szerinte provokatívan és törvénytelenül viselkedik. A Lenta.ru szerint a külügyminisztérium azzal is vádolta a lengyel hatóságokat, hogy behatoltak Oroszország diplomáciai tulajdonába.

 

orosz nagykövetség Marija Zaharova Szergej Andrejev Varsó gimnázium provokáció
Kapcsolódó cikkek