Megkezdődött a kínai csúcspolitikusok és a hivatalos látogatásra érkező európai uniós vezetők találkozója. Az alaphangot Emmanuel Macron francia elnök adta meg, aki népes üzleti és kulturális delegáció élén érkezett, és már a legelején olyan barátkozó gesztusokat tett, amelyek ellentétben állnak a vele együtt Pekingben tárgyaló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt heti kirohanásával.

China's President Xi Jinping (L) shakes hands with his French counterpart Emmanuel Macron as they attend the official welcoming ceremony in Beijing on April 6, 2023. (Photo by LUDOVIC MARIN / AFP)
CHINA-FRANCE-DIPLOMACY
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Von der Leyen alig egy héttel a látogatás előtt és alig három héttel washingtoni vizitje után egy teljes beszédet szentelt Kína bírálatának, sürgetve, hogy ez unió csökkentse függését az ottani gazdaságról. Ezek után a Politico brüsszeli hírportál kényes diplomáciai táncként írta le a készülő pekingi látogatást, ahol az uniós vezetők igyekeznek valamiféle egységes arculatot mutatni, amellyel azonban ellentétbe kerülhetnek a gazdasági érdekek. 

A vezetők látogatását öt hónappal előzte meg a szintén létfontosságú kínai gazdasági kapcsolatokat fenntartó Németország kancellárja, Olaf Scholz, amiért éles bírálatokat kapott, de jutott ízelítő ezekből már előre Macronnak is.

A francia elnököt mindez nem tántorította el attól, hogy a gazdasági érdekeknek hangot és kifejezést adjon. A Reuters tudósítása Macron ceremoniális fogadásáról megemlíti, hogy a találkozáskor két kézzel ragadta meg Hszi Csin-ping elnök kezét, majd barátian hátba is veregette.

Macron, aki már szerdán megérkezett Pekingbe, előzőleg úgy nyilatkozott: nem hisz és nem akar hinni abban a jövendölésben, hogy a Nyugat és Kína gazdasági-politikai szétválása és a feszültségeik folyamatos éleződése elkerülhetetlen folyamat, amelynek csak a sebessége a kérdéses.

Ebben Macron – aki a látogatás előtt egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, csakúgy, mint Von der Leyen – máris más üzenetet fogalmazott meg, mint az Európai Bizottság elnöke. Most mindenki arra kíváncsi, hogyan viselkedik majd ebben a hármasban Von der Leyen. Vannak olyan találgatások, hogy Macron oldalán a jó zsaru-rossz zsaru kombinációt játsszák el. Máris vannak jelek, hogy tényleg ez lesz a koreográfia, hiszen első tárgyalásán Von der Leyen szóvá tette az uniós cégeket ért kínai diszkriminációt, erről a Twitteren is kétszer posztolt, majd a kétoldalú kapcsolatot komplexnek nevezte egy harmadik posztban.

Amiben biztosan nem mutatkozik kettejük közt feszültség – legfeljebb csak a hangsúlyokban –, az az ukrajnai háború ügye, hiszen mindketten Kijev támogatói.  

Az Ukrajna elleni orosz agresszió csapást mért a nemzetközi stabilitásra – mondta Macron a találkozójuk elején Hszinek, majd így folytatta:

Tudom, hogy számíthatok önre abban, hogy visszatérítsük Oroszországot a józan észhez és mindenkit a tárgyalóasztalhoz.

Hszi a Macronnal közös nyitó sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy mindkét ország azt sürgeti: a nemzetközi közösség igyekezzen elkerülni az ukrajnai válság mélyülését. Ami az emberi jogokat illeti – amelyek miatt Nyugatról folyamatos bírálatok érik Pekinget –, a Reuters szerint Macron azt mondta: fontos marad Franciaország számára, de jobb ezeket tiszteletben tartani, mint kioktatni másokat.