Közélet

Orosz-ukrán háború 414. nap - friss hírek

Bár a moszkvai vezetés új sikerekről számolt be, ebből semmi sem látszik a műholdképek alapján.

Nem mutathatók ki azok a sikerek, amelyeket az orosz hadsereg állít Bahmutban. Friss műholdképek szerint bár az oroszok – elsősorban a Wagner-zsoldossereg vezetésével – valóban elfoglalták az ostromlott város több mint háromnegyedét, semmi sem igaz a végső áttörésről, amelyről szerdán több orosz oldalon is beszámoltak. 

Travel,Planning,Concept,On,Map
Travel planning concept on map
Fotó: Shutterstock

A háborúkutató amerikai agytröszt, az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint megtorpant az orosz előrenyomulás Hromove és Bohdanivka körül is. Az előbbi három, az utóbbi öt kilométerre található Bahmuttól. Az oroszok szerdán közölték, hogy már Bahmut több mint 80 százalékát elfoglalták, köztük több fontos hivatali épületet, ám az ISW szerint a valós szám inkább 76,5 százalék körüli lehet. 

Az elfoglalt terület így is számottevő, és az is látható, hogy az ukránok egyre jobban kiszorulnak a tavaly nyár óta ostromlott városból. 

Szintén lelassult az offenzíva Avdiivka körül, amit már jó ideje megpróbáltak körbekeríteni az oroszok. 

A háború szerdai legfrissebb híreit itt olvashatja.

 

21:18

Orosz repülővel futott össze egy norvég vadászgép

Összefutott a levegőben Oroszország és a NATO egy-egy katonai gépe. Csütörtökön egy orosz MiG-31-es felderítő vadászgép kísérte a Jeges-tengerhez tartozó Barents-tenger felett a norvég légierő P-8A Poseidon típusú járőrgépét – adta hírül az orosz védelmi minisztérium csütörtöki közleménye alapján a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

ZHUKOVSKIY, RUSSIA - JULY 20:  (RUSSIA OUT) Russian Mikoyan MIG-31 (NATO reporting name: Foxhound) jet fighter aircraft is presented at the air show during the MAKS-2021 International Aviation and Space Salon, on July 20, 2021, in Zhukovskiy, outside of Moscow, Russia. Main Russian annual aviation and space salon has opened at Zhukovskiy airfield despite the coronavirus (COVID-19) pandemy.
Az orosz MiG-31-es egy norvég katonai repülővel randevúzott csütörtökön.
Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

A kommüniké szerint a Barents-tenger feletti légteret pásztázó orosz légtérellenőrző rendszerek egy, az államhatárhoz közeledő légi járművet észleltek. A határsértések azonosítása és megakadályozása érdekében az északi flotta légvédelmi ügyeletes erői egy MiG-31-es vadászgépet irányítottak a helyszínre. A katonai repülő személyzete a célpontot a norvég légierő P-8A Poseidon típusú alapjárőrgépeként azonosította.

20:57

Cáfolja a szerb elnök, hogy fegyvereket adtak volna el Ukrajnának

Szerbia nem adott el, és a jövőben sem fog eladni fegyvereket Ukrajnának, és nincs olyan dokumentum, amely ennek az ellenkezőjét bizonyítaná – szögezte le Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön a közép-szerbiai Raskában, ahol koszovói szerbekkel tárgyalt.

Eladunk lőszert legális végső felhasználóknak, de Ukrajnának vagy Oroszországnak nem

 – jegyezte meg a szerb elnök.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a szerb államfő a kiszivárgott amerikai hírszerzési adatokról megjelent hírekre reagált a fegyverekről szóló kijelentésével. Mint mondta, amikor Belgrád Törökországnak, Csehországnak és Spanyolországnak ad el fegyvereket, akkor tudni lehet, hogy azoknak kik a végső felhasználói. Hozzátette: országa továbbra is fog külföldre szállítani fegyvereket, de nem az ukrajnai háború résztvevőinek. Azt is közölte, hogy Szerbiának több évtizedes fegyveripari múltja van, és továbbra is komoly befektetéseket terveznek a szektorba.

19:37

Hozzájárultak a németek a lengyel vadászgépek átadásához

A német kormány hozzájárult, hogy Lengyelország az egykori NDK állományából régi MiG–29 típusú vadászgépeket szállítson Ukrajnának – értesült a Spiegel.

MiG-29 of the NATO fighter squadron
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Lengyelország korábban azt kérte, hogy engedélyezzék Ukrajnának a repülőgépek szállítását, a német kormány pedig azt ígérte, hogy csütörtökig dönt a kérdésről. 

Lengyelország márciusban jelentette be, hogy szovjet gyártmányú MiG–29-es vadászgépeket szállít Ukrajnának, hogy ezzel is támogassa az országot az orosz invázióval szemben, ekkor azonban még nem volt szó az egykori NDK állományába tartozó gépek átadásáról. 

17:54

Folytatódik a harc Bahmutért

Nagyon súlyos, véres harcok folynak Bahmutért, ezért korai még az ostromlott város teljes bekerítéséről beszélni – jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat orosz alapítója a sajtószolgálata által csütörtök délután kiadott közlemény szerint. Prigozsin szerint az ukrán hadsereg folytatja erősítések küldését a városba. Azt mondta, hogy a településnek több mint a 80 százaléka orosz ellenőrzés alatt áll.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 24 hírtelevíziónak csütörtök reggel azt mondta, hogy az ukrán katonai csoportosulást gyakorlatilag körülzárták Bahmut nyugati városrészében. Elmondása szerint maradtak még ott civilek is. Az orosz védelmi tárca csütörtöki hadijelentése szerint a Wagnernek a szárnyakon orosz ejtőernyősök által biztosított rohamosztagai heves harcok árán folytatják az ukrán fegyveres erők kiszorítását a város központi negyedeiből. A minisztérium szerint az offenzíva támogatására az orosz légierő repülőgépei ebben a körzetben 12 bevetést hajtottak végre, a rakéta- és tüzérségi erők pedig 57 lövészeti feladatot.

17:45

További szigorítás az ukrán katonai behívóknál

Ukrajna miniszteri kabinetje engedélyezte, hogy a behívó a katonai nyilvántartásba vétel helyétől függetlenül kézbesíthető legyen, olvasható a kabinet április 7-i 318. számú határozatában – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Ukrajna kormánya a napokban döntött úgy, hogy módosítja a területi toborzási és szociális ellátási központokról szóló rendeletet, amelyet a miniszteri kabinet a háború kitörése előtti napon meghozott, 2022. február 23-i 154. számú határozata hagyott jóvá.

A szóban forgó rendelet így hangzik: „A területi toborzó és szociális támogató központok behívási intézkedéseket hajtanak végre az állampolgárok körében (kivéve az SZBU és a Külföldi Hírszerző Szolgálat hadköteleseit és tartalékosait): katonai szolgálatra tiszteket; katonai szolgálatra a tartalékosat különleges időszakban (a hadműveleti tartalékba besorozva); katonai szolgálatra sorozással a mozgósítás ideje alatt, különleges időtartamra (a katonai nyilvántartásban szereplő helytől függetlenül)”.

Ez a fajta részletezés korábban nem szerepelt a vonatkozó rendeletben.

15:40

Újabb aggregátorokat kapott az EU-tól Ukrajna

Újabb 169 aggregátor érkezett Ukrajnába az Európai Unió magánadományozási rendszerén keresztül koordinált rendkívüli támogatás révén, ezzel együtt immár több mint háromezer, villamosenergia-termelésre alkalmas berendezést kapott a megtámadott ország – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Fotó: Minderoo Alapítvány 

Az 1,95 millió euró (mintegy 780 millió forint) értékű eszközadományt az ausztrál Minderoo Alapítvány ajánlotta fel, majd az unió rescEU programjában részt vevő lengyelországi energiaközponton keresztül szállították Ukrajnába.

Az EU ez idáig legkevesebb háromezer áramtermelő berendezés szállítását és átadását koordinálta. Az eszközöket az uniós tagállamok mellett a magánszektor és unión kívüli országok adományozták. A támogatás a kisebb méretű, önálló háztartások áramellátására alkalmas aggregátor mellett nagy teljesítményű berendezéseket is tartalmaz, amelyek középületek, valamint kórházak és lakónegyedek központi fűtésének működtetésére is alkalmasak – tájékoztattak.

15:38

A lefejezős videó kapcsán is több fegyvert kér Zelenszkij

Az ukrán államfő sürgeti a nemzetközi vezetőket, hogy cselekedjenek a szerdán felbukkanó videó miatt, amelyen az látható, hogy oroszok lefejeznek egy ukrán hadifoglyot. Volodimir Zelenszkij szerint a nemzetközi közösség nem nézhet tétlenül ilyen bestialitást.

Milyen könnyen ölnek ezek a vadállatok. Nem fogunk elfelejteni semmit. Nem fogunk megbocsátani a gyilkosoknak

– mondta Zelenszkij, s hozzátette, hogy mindenkit felelősségre fognak vonni.

A videón az látható, ahogy oroszul beszélő férfiak megkínoznak és végül lefejeznek egy ukrán egyenruhát viselő katonát. A felvétel hitelességét egyelőre senki nem erősítette meg. Az sem állapítható meg, hogy a videó hol és mikor készült, de mivel a háttérben zöld lombkoronák láthatók, feltételezhetően tavaly nyáron forgathatták – írta a The Guardian.

14:23

Vékonyodik a programfüzet a győzelem napi parádéknál

A brit hírszerzés információi szerint az Ukrajnával határos orosz régiók városai sorra mondják le a május 9-i győzelmi napi parádékat. Ez a nap hagyományosan az egyik legnagyobb szabású katonai ünnep Oroszországban, amellyel a második világháború végére emlékeznek. Ezúttal több nagyvárosban sem lesz felvonulás. 

Az orosz vezetők biztonsági okokra hivatkozva mondják le a parádékat, ám a döntés mögött más is állhat. Tavaly ugyanis hiába zajlott az invázió már hónapok óta, mindenhol volt felvonulás, az idén azonban teljesen más a „speciális hadművelet” megítélése az oroszok körében is. A néhány napos invázió ugyanis egy véres, sehová sem vezető háború lett, amelyben szinte semmilyen eredményt nem értek el az oroszok, viszont a veszteségeik hatalmas mértéket öltenek. Sőt, több jelentés szerint a parádék azért sem megtarthatók mindenhol, mert nincs elegendő hadi felszerelés, amit az ünnepségre kivezényelhetnének, hiszen minden működőképes páncélost és járművet Ukrajnába küldenek. 

12:28

Lengyelország támogatja a NATO–Oroszország-alapokmány felmondását

A júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt jóvá kell hagyni a szövetséges erők új modelljét – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön.

10:42

Ukrán férfit gyanúsítanak az orosz blogger elleni merénylettel

Egy ukrán állampolgárságú férfit gyanúsít az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) Vladlan Tatarszkij háborús blogger megölésével. Az újságírót – valódi nevén Makszim Fomint – április elején robbantották fel egy szentpétervári kávézóban, miközben épp előadást tartott.

Tatarszkij egy saját magát ábrázoló kis aranyszobrot kapott egy Darija Trepova nevű fiatal nőtől. Ebben volt elrejtve a robbanószer. Trepova a robbanás után egyszerűen kisétált az épületből, de egy nappal később a hatóságok elfogták, és később Moszkvába szállították kihallgatásra. Valószínűleg így sikerült beazonosítaniuk azt a férfit, akitől Trepova a bombát kapta. Ő nem más, mint az ukrán állampolgárságú Jurij Deniszov.

A férfi az FSZB információi szerint februárban érkezett Moszkvába Ukrajnából, Lettország érintésével. A merénylet után elmenekült Oroszországból, és előbb Örményországba, majd Törökországba utazott. További hollétéről egyelőre nem tudni, ezért Moszkva nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene – írja a RIA Novosztyi orosz portál. 

A TASZSZ arról is beszámolt, hogy Deniszov az ukrán titkosszolgálattól kapta az utasításokat. Két hónapig figyelte Tatarszkijt, lakást bérelt a blogger otthonának közelében, emellett vásárolt egy autót is, amellyel követte a férfit, hogy megismerje a szokásait. 

Bahmut ostroma orosz-ukrán háború offenzíva
Kapcsolódó cikkek