Közélet

Orosz ENSZ-nagykövet: Oroszország senkire sem jelent nukleáris fenyegetést

Mindez csak a nyugati propaganda része Oroszország állandó ENSZ-képviselője szerint.

Oroszország senkire sem jelent nukleáris fenyegetést, minden ezzel ellentétes állítás a nyugati propaganda része – jelentette ki hétfőn Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a világszervezetnél tartott sajtótájékoztatóján.

The,Threat,Of,Nuclear,War.,Russia,Threatens,The,World,With
Fotó: Shutterstock

Ami az atomháborút illeti, nyugodtan alszom, mert tudom, hogy mi legalábbis nem kérünk belőle, s nem is fenyegetünk ilyesmivel

– válaszolt újságírók kérdésére Nyebenzja. Propaganda az egész narratíva arról, hogy Oroszország nukleáris robbanófejekkel fenyegeti a világot – húzta alá a diplomata. 

Jelenleg egyértelműen nem olyan a helyzet, amely szerepelne nukleáris doktrínánkban

– tette hozzá. Beszélt arról is, hogy Oroszország teljesen legitim módon tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Szovjetunió jogutódjaként. 

Erről megállapodás is született a Szovjetunió volt tagjaival, így a többi között Ukrajnával is

– válaszolt az orosz diplomata egy ukrán újságíró kérdésére. Kiemelte azt is, hogy a nyugati államok nem dönthetnek arról, hogy ki elnökölhet az ENSZ BT-ben. Ezzel a kijelentésével arra a felhívásra reagált, hogy fosszák meg Oroszországot az áprilisban kezdődő soros elnöki tisztségétől az ENSZ BT-ben. 

Egyes országok úgy vélik, eldönthetik, kit szeretnének vagy nem szeretnének az ENSZ BT elnöki székében látni. Amíg fennáll a jelenlegi világrend, létezik az ENSZ BT, nem lesznek változások az eljárásrendben. Az elnökség rendje szigorúan meg van határozva. Nem az ő tisztjük ezen változtatni

– hangoztatta.

Szót ejtett arról is, hogy Oroszország kész megszervezni Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozóját a világszervezet székhelyén április 24–25-én, amikor az orosz tárcavezető odalátogat. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen tanácskozáshoz a másik fél hajlandóságára is szükség van.


 

atomfenyegetés Vaszilij Nebenzia Oroszország
Kapcsolódó cikkek