Közélet

Vlagyimir Putyin is vagyonelkobzást hirdetett a nyugati szankciók miatt

Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy lefoglalással kell válaszolni az orosz állampolgárok vagyonának elkobzására. Döntése értelmében az orosz állam elveszi a vagyont azoktól az Oroszországban jelen lévő cégektől, amelyek anyaországában zárolják az oroszok vagyonát. Két társaságnál már intézkedett is az orosz Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség.

Vlagyimir Putyin rendelete értelmében ideiglenes orosz állami kezelésbe kerül a külföldi államokkal kapcsolatban álló vállalatok vagyona, ha ezekben az országokban orosz vagyontárgyakat zárolnak. A rendeletet kedd éjjel tették közzé a jogi információk hivatalos portálján.

Vlagyimir Putyin
Fotó: Mikhail Kliementyev / AFP

A dokumentum értelmében az orosz Uniprónak a német Uniper tulajdonában lévő részvényeinek 83,73 százaléka és a finn Fortum tulajdonában lévő Fortum részvényeinek 98 százaléka az orosz Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség ideiglenes igazgatása alá kerül. 

A barátságtalan országok vagyonának ideiglenes kezelése a rendelet szerint államfői döntéssel megszüntethető.

Az ideiglenes vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogköröket, továbbá leltározhatja a vagyontárgyakat és gondoskodhat a megőrzésükről. Az ideiglenes kezeléssel kapcsolatos kiadásokat a használatból származó bevételből finanszírozzák.

Nincsenek Puytin-hasonmások

Nemrég a Kreml reagált azokra a találgatásokra, miszerint Vlagyimir Putyin nem jelenik meg a nyilvánosság előtt, hanem csak a hasonmásait küldi mag helyett. Ukrán tisztviselők már tavaly nyáron felvetették ezt a lehetőséget, de legutóbb az orosz elnök herszoni látogatásakor került ismét terítékre a kérdés.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov ezeket a felvetéseket egyszerű hazugságnak nevezte.

Valószínűleg hallották már azokat a feltételezéseket, hogy Putyin elnöknek több hasonmása is van, akik dolgoznak helyette, miközben ő egy bunkerben ül. Ez egy újabb hazugság. Látják, milyen elnökünk van. Rendkívül aktív, alig tudunk vele lépést tartani a munkában

– mondta Peszkov fiataloknak egy oktatási rendezvényen Moszkvában hétfőn.

Az orosz elnök a múlt hónapban több látogatást is tett Ukrajnában, pontosabban az országtól elcsatolt területeken. Mariupolban, Herszonban és Luhanszkban is feltűnt, vélhetőleg ezzel ellensúlyozni kívánt az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij rendszeres látogatásait a fronton. A látogatásról készült videóval azonban voltak furcsaságok, amik arra utalnak, hogy az ukrajnai utazások nem pont úgy történtek, ahogy azt a Kreml be akarta állítani. Egyrészt a felvételen hallható, hogy az orosz elnök a közelgő húsvétról beszélget a katonákkal, ami azért furcsa, mert a közzététel húsvét után történt. Másrészt a BBC-nek tűnt fel, hogy a felvétel valószínűleg nem a fronton készült, hanem attól nagyjából 150 kilométerre, egy herszoni város mellett kialakított katonai bázison.

 

lefoglalás Oroszország szankciók
Kapcsolódó cikkek