Közélet

A Wagner húszezer katonája halt meg Bahmut bevételéért

Húszezer harcost vesztett a Wager csoport Bahmut ukrajnai város elfoglalása közben – állítja az orosz zsoldossereget vezető Jevgenyij Prigozsin egy videón. A Wagner június 1. körül vonja ki csapatait az elfoglalt városból.

Hatalmas veszteségeket szenvedett el az orosz félkatonai szervezet, a Wagner csoport Bahmut ukrajnai város elfoglalásáért: mintegy húszezer fegyveresét ölték meg – állította a csoport alapítója és vezetője, Jevgenyij Prigozsin, aki az elmúlt hónapokban számos alkalommal bírálta az orosz hadvezetést, amely állításai szerint nem küldött elegendő ellátmányt a bahmuti harcokhoz.

Fotó: AFP

A Telegramon közzétett videóinterjúban Prigozsin elmondta: 427 nap kemény harcai után június 1-jén vagy akörül a Wagner kivonja csapatait Bahmutból, hogy újraszervezze és újrafegyverezze őket – számolt be a The Wall Street Journal. Bahmut az orosz védelmi minisztérium ellenőrzése alá kerül.

A Wagner mintegy ötvenezer embert toborzott börtönökből az ukrajnai harcokra, közülük tízezren vesztették az életüket Bahmutnál, és körülbelül még ugyanennyien a Wagner reguláris fegyveresei közül. Prigozsin úgy becsülte: a veszteség 80 százaléka a lőszerhiánynak tudható be.

Prigozsin az interjúban arra is figyelmeztetett: Oroszországban az 1917-es forradalomhoz hasonló zavargások törhetnek ki, és Ukrajnában is veszíthet Oroszország, ha az elit nem veszi komolyan a háborút.

A valamikor hetvenezres népességű, mára lerombolt Bahmut bevétele Oroszország legnagyobb területi nyeresége július óta – emlékeztetett az amerikai lap. A tavaly februárban kezdődött háborúnak mindeddig ez a legnagyobb csatája, ahol mindkét fél harcosok tízezreit vetette be a város viszonylag csekély stratégiai jelentősége ellenére.  

Az ukrán hadvezetés is rengeteg kritikát kapott, amiért annyi erőforrást szántak Bahmut védelmére, ezrek életét áldozva a városra. Kijev azzal indokolta a makacs kitartást, hogy ezzel jelentős orosz támadó erőket kötnek le, miközben ők maguk az ellentámadásra készülhetnek.

Az ellentámadásról a lap beszámolója szerint Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese azt mondta, ezt ne egyetlen csataként képzeljük el, hanem taktikai és stratégiai műveletek sorozataként.

Nagyszámú műveletet tekintünk ellentámadásnak. A megvalósításuk már el is kezdődött

– mondta a politikus a The Wall Street Journal vezérigazgatói konferenciáján szerdán.

 

 

 

 

Jevgenyij Prigozsin elfoglalás Bahmut Wagner
Kapcsolódó cikkek