Közélet

Az iráni népnek üzent Zelenszkij

A gyarmatosító orosz invázió támogatásával Irán a történelem sötét oldalára kerül az ukrán államfő szerint.

Videóüzenetben kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az iráni lakosságtól, hogy ne legyen bűnrészes egy véres orosz háborúban, miután az orosz hadsereg iráni önmegsemmisítő drónokat használ ukrán civilek megölésére.

Fotó: Brendan Smialowski

„Egy egyszerű kérdés teszek fel: miért lennének önök cinkosok az orosz terrorban, miért állnak a gonosz állam oldalán? A világ látja, mi történik, és mindenki láthatja ezt Iránban is” – szólt az iráni néphez Zelenszkij, aki kiemelte, hogy bár az ukránok megtanulták megsemmisíteni az Irán által Oroszországnak átadott kamikaze drónok nagy részét, még mindig vannak találatok és áldozatok.

„Miért lenne szükségük önöknek, iráni anyáknak ás apáknak arra, hogy egy iráni drón megöljön egy várandós ukrán nőt a férjével az otthonukban, hogy Sahid drónt találjon el egy iskolai kollégiumot, amelyben emberek halnak meg, a mentést végzők életét pedig egy a második Sahid drón oltsa ki? Miért kellenek ezek a cinikus gyilkosságok Iránnak? Mit nyernek ezzel maguk Teheránban vagy Irán bármely más városában?” – tette fel kérdését az ukrán államfő, aki szólt arról is, hogy 

az agresszor Oroszország támogatásával Irán csak még jobban elszigetelődik a világtól, és még több problémája lesz.

A politikus ezután gyarmatosító háborúnak nevezte az orosz támadást, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Irán népe egészen másképp élhetne, ha nem állnának egy oldalra olyan gonoszsággal, mint az orosz agresszió. Az iráni Sahid drónok Zelenszkij szerint egyre inkább azt jelentik, hogy Irán népe a történelem sötét oldalára kerül.

Oroszország csütörtök hajnalban ismét több hullámban dróntámadásokat indított Ukrajna több települése, köztük a főváros Kijev ellen. Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, Mihajlo Podoljak egy sajtónyilatkozat szerint arról beszélt, hogy az ukrán ellentámadás már több napja tart, amit később a Twitteren azzal egészített ki, hogy az ellentámadás nem olyan esemény, amely egy adott nap egy adott órájában kezdődhet el. Elmondása szerint 

az ellentámadás az ukrán határ mintegy 1500 kilométeres szakaszán zajlik intenzív harci cselekmények formájában.

„Nem akarunk csapást mérni orosz területekre, a Nyugat által biztosított fegyvereket arra használjuk, hogy megsemmisítsük az orosz állásokat a Moszkva által megszállt ukrajnai területeken, beleértve a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is” –hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Ukrajnának vannak nagy hatótávolságú Storm Shadow típusú rakétái, Leopard harckocsijai, Franciaország és Olaszország által biztosított rakétaelhárító rendszerei, az F–16-os vadászgépek pedig lehetővé teszik majd a légtér lezárását Ukrajna fölött.

Az ukrán hadügyminiszter-helyettes, Hanna Maljar a Telegramon arról számolt be, hogy Bahmut környékén a Wagner orosz zsoldoscsoport fegyvereseit felváltották az orosz reguláris hadsereg alakulatai, bent a városban viszont még vannak Wagner-zsoldosok. Hangsúlyozta, hogy Bahmut délnyugati részét változatlanul ukrán csapatok tartják az ellenőrzésük alatt. Hozzátette, hogy továbbra is az ország keleti részében van a harcok epicentruma, így az orosz erők Donyeck megyében Bahmuton kívül Avgyijivka, Marjinka és Liman városok, valamint a Harkiv megyei Kupjanszk irányában próbálnak előrenyomulni. 

Avgyijivkánál és Marjinkánál az ukrán csapatok visszaverték az orosz erők minden támadóműveletét.

Az ukrán elnöki iroda élén álló Andrij Jermak pedig 106, Bahmutnál fogságba esett ukrán katona visszakapásáról számolt be, míg a katonai hírszerzés közölte, hogy két külföldi és egy ukrán katona holttestét kapta vissza Kijev az orosz oldaltól. Az ukrán nyilatkozatokban arról nincs szó, hány katonát adtak át cserébe Oroszországnak. Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint fogolycserével eddig 2430 ukrán, köztük 139 civil tért haza.

 

Bahmut Oroszország Zelenszkij Irán
Kapcsolódó cikkek