Közélet

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy nőt Putyin szülei sírjának meggyalázásáért

Egy hatvanéves orosz nő egy cetlit helyezett ki Putyin szüleinek a sírjára az orosz elnök születésnapjának előestéjén.

Egy orosz bíróság két év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki arra a szentpétervári nőre, aki egy cetlit helyezett ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szüleinek a sírjára. 

A papírdarabra a következőket írta: „Egy mániákus szülei, vigyétek el magatokkal. Annyi fájdalmat és gondot okozott. Az egész világ imádkozik a haláláért. Halál Putyinra. Egy korcsot, egy gyilkost neveltetek.”

 

putin, sír, temető, rongál, nő, Irina ,Tsybaneva
Fotó: Kals TV / YouTube

A The Guardain cikke szerint a cetlit nő Putyin születésnapjának előestéjén, októberben helyezte ki a temetőbe. A bíróság a 60 éves Irina Cibanevát bűnösnek találta politikai gyűlölet miatt elkövetett sírgyalázás vádjában. A nő ügyvédje azt mondta, hogy 

a védence nem vallotta bűnösnek magát, mert nem gyalázta meg fizikailag a sírt, és nem nagy nyilvánosság előtt követte el a tettét.

Az orosz törvényhozók nem sokkal azután, hogy az ország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, 

betiltották azokat a kijelentéseket, amelyek „lejáratják” a hadsereget, vagy „hamis információkat” terjesztenek a fegyveres erőkről. 

A törvényt ezt követően a háborúellenes megmozdulások elhallgattatására használták országszerte, eddig több száz ember ellen indult eljárás. Oroszországban hosszú börtönbüntetést kaphatnak a katonai szolgálat megtagadói is. 

Az orosz hatóságok letartóztattak egy egyedülálló apát, és a lányát árvaházba küldték, miután a kislány háborúellenes képet rajzolt az iskolában. Nyikita Tuskanov történelemtanárt bűnösnek mondták ki terrorizmus támogatása és az orosz hadsereg hiteltelenítése vádjában. A tanár októberben a közösségi médiában tett közzé bejegyzéseket, amelyben a Krími híd felrobbantását Putyin születésnapi ajándékának nevezte. Egy Instagram-sztori miatt pedig letartóztattak egy 19 éves orosz diáklányt, mert közzétett egy felvételt a Krími hídon történt robbantásról. Az orosz tisztségviselők később felvették a lányt a terroristák és szélsőségesek listájára (amelyen az Iszlám Állam és az al-Kaida is szerepel).

 

sír Vlagyimir Putyin bíróság
Kapcsolódó cikkek