Mint arról a Világgazdaság is beszámolt szombaton: váratlanul elhunyt Vágó István korábbi televíziós műsorvezető, aki hosszú évtizedekig volt meghatározó alakja a magyarországi televíziózásnak, gyakorlatilag az ország kvízprofesszoraként ismeri mindenki. Halálának nem volt előjele, hiszen még néhány órával előtte is posztolt közösségi oldalán, a pápáról osztott meg egy bejegyzést

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Vágó István halálhíréről azóta többen, többféleképpen emlékeztek meg. Barátai, pályatársai, egykori kollégái is hitetlenkedésüknek adtak hangot közösségi oldalaikon és méltatták az elhunyt tévést. Az RTL csatorna, Vágó egykori munkahelye bejelentette, hogy tiszteletére különkiadással jelentkezik egykori műsora, a Legyen Ön is Milliomos. 

A műveltségi vetélkedő több mint egy évtizeden keresztül futott az RTL Klubon, majd az RTL II-n, ahol Vágó nyolc éven át vezette a műsort.

A legendás tévésről a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is megemlékezett. Vágó 1991 és 2004 között volt a MÚOSZ tagja, Vicsek Ferenc, a szervezet alelnöke a közösségi oldalon búcsúzott el kollégájától. 

Mint írta: a szövetség hálás Vágónak, mert az utolsó percig kiállt a szakma értékeinek védelmében. Üzenetét úgy zárta: „Kedves István, lenne itt még dolog!”

Maga a halál gondolata egyébként – mint sokan másokat – Vágó Istvánt is foglalkoztatta. Évekkel ezelőtt R. Kárpáti Péter Élet az élet után – Halálközeli élmények Magyarországon című könyvének apropóján készült dokumentumfilmben nevetve tette fel a kérdést, amit meg is válaszolt magának:

Hogy néz ki az a világ, amiről én nem tudok semmit? Nagyon nehéz megmagyarázni. Én is sokszor gondolkozom ezen. Hogy ha majd egyszer nem leszek, minden ugyanúgy megy tovább? Rossz hírem van: igen! Minden ugyanúgy megy tovább

– mondta akkor. 

Vágó barátja, Verebes István a közösségi oldalán egy néhány héttel ezelőtti fotót posztolt, amelyen hármasban ünnepeltek: Vágó István és Verebes mellett még Juszt László látható a képen. „Megint valami megszokhatatlan ért” – írta Verebes. 

Horváth Attila zenész Vágó egyik nemrég készült posztjával emlékezett meg róla. A kvízprofesszor ugyanis április 18-án tett ki egy közös képet az aznap elhunyt Török Ádámról. Ezen egymással szemben ülnek egy padnál – Horváth kertjében –, de rajtuk kívül ott volt még például a 100 Folk Celsius 2018-ban elhunyt zenésze, Orbán József is, Horváth pedig megjegyezte, hogy immár Vágó István sincs közöttük.