Közélet

Kevesebb emberrel és hiányos felszereléssel verik az ukránok az oroszokat Bahmutnál

Újabb visszaszerzett bahmuti területekről számolt be az ukrán hadsereg. Bár az oroszok azt állítják, hogy minden támadást visszavernek a városnál, a kijevi hírek arról szólnak, hogy kegyetlen harcok árán, de visszafoglalják Bahmut elvesztett területeit az ukrán csapatok.

Területi nyereséget értek el az ukrán erők a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei, orosz ostrom alatt álló Bahmutnál – állította az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn.

Intense war process of the Ukrainian army continue in the Donetsk region of Ukraine
DONETSK, UKRAINE - MAY 11: An Ukrainian soldier controls flying drone at training camp amid Russia-Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 11, 2023. The country's most intense clashes continue in Donetsk. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Csapataink előrenyomulása Bahmut felé a város védelmét célzó támadó akciók első sikere

– írta Olekszandr Szirszkij vezérezredes a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette, az elmúlt napok megmutatták, hogy ilyen rendkívül nehéz körülmények között is képesek előrehaladni és megsemmisíteni az ellenséget. Arról is beszélt, hogy az ukrán csapatok kevesebb erőforrással harcolnak, mint az oroszok, de képesek meggátolni a terveiket.

Az ukrán hadsereg a múlt héten közölte, hogy a hónapok óta tartó súlyos harcok után megkezdte az orosz erők visszaszorítását Bahmutban és környékén, Moszkva elismerte, hogy erői a várostól északra visszavonultak.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes vasárnap azt közölte a Telegramon, hogy az ukrán erők több mint tíz orosz állást foglaltak el Bahmutnál. Hétfőn ugyancsak a Telegramon közölt bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy 

Bahmutban és környékén továbbra is heves harcok folynak, és hogy ott minden nehéz. 

„Az oroszok nem változtattak a céljaikon. Támadó csapatokat küldenek Bahmut külvárosába” – írta.

Döbbenetes ajánlat: Prigozsin kiadta volna az orosz hadsereg pozícióit, cserébe Bahmutért

Erről ír kiszivárgott dokumentumok alapján a Washington Post. A Wagner vezére egyelőre nem reagált a hírre. Közben az ukránok tovább nyomulnak előre az ostromlott városban.

Kijev többször közölte, hogy hamarosan nagyszabású ellentámadást indít az oroszok által megszállt területek visszafoglalására, de ukrán tisztségviselők jelezték, hogy a Bahmut körüli térnyerések nem jelzik azt, hogy megkezdődött volna a szélesebb körű ellentámadás.

 

Bahmut ukránok ellentámadás
Kapcsolódó cikkek