A Munkáspárt olyan törvényeken dolgozik, amelyekkel arra kötelezhetnék a földtulajdonosokat, hogy a potenciális töredékéért adják el a telkeiket, ezzel csökkentve az otthonteremtés költségeit Angliában – írta a Financial Times.

Aerial,View,Of,Old,Terraced,Houses,On,Back,To,Back
Fotó: Clare Louise Jackson

Ha megnyerjük a következő választást, meg akarom reformálni a földterületek értékelésének folyamatát, azt a részt, amikor lehetségessé válik kényszervásárlást elrendelve (CPO) megszerezni a telkeket. Olcsó, könnyen beépíthető földterületekre van szükség, hogy új lakásokat lehessen építeni, ennek pedig a jelenlegi tulajdonosok az útjában állnak

– jelentette be Lisa Nandy, az egyenlőségért felelős árnyékminiszter.

A házépítés lesz a következő választások egyik központi témája. Sir Keir Starmer munkáspárti vezető múlt hónapban az építkezések tömeges növelését ígérte az ország ingatlanválságának enyhítése érdekében, és a konzervatívok is bejelentették, hogy reformokkal oldanák meg a problémát.

A magas árak miatt sok potenciális első vásárló nem tud bejutni az ingatlanpiacra, ahol az új és régi építésű házak, valamint az üres telkek is megfizethetetlenné válnak az átlagember számára.

Az úgynevezett CPO-k lehetővé teszik az állami szervek vagy helyi hatóságok számára, hogy az ingatlantulajdonosokat eladásra kényszerítsék, ha a földterületet lakás vagy kritikus infrastruktúra építéséhez nélkülözhetetlennek ítélik. Ezeket azonban csak ritkán, különleges esetekben szokták használni.

A Munkáspárt olyan jogszabályokat vezetne  be, amelyek ezt a rendszert kibővítenék, és a helyi hatóságok olyan áron vásárolhatnák meg a tulajdonosok földjeit, amely messze a piaci ár alatt van, bármiféle kompenzáció nélkül.

Ez felülírná az 1961. évi földkárpótlási törvényt, amely megakadályozza, hogy a tanácsok mezőgazdasági értéken vásároljanak telkeket fejlesztési céllal. Jelenleg a CPO révén telkeket vásárló helyi hatóságoknak a vételárba bele kell számítaniuk egy hozzáadott értéket, amely azon a várakozáson alapul, hogy a földterület a jövőben építési engedélyt kap.

Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági és az engedélyes földterületek értéke közötti különbség drámaian megnőtt. A Centre for Progressive Policy szerint a mezőgazdasági földterületként hektáronként 22 520 fontot érő földterület átlagosan 6,2 millió fontot érhet hektáronként engedély birtokában – 275-ször többet.

Azt akarjuk, hogy a helyi területek a jelenleginél sokkal többet kapjanak, és részesüljenek a fejlesztésből. Meg akarjuk billenteni az erőviszonyokat, és megoldani a lakhatási válságot. Úgy tűnik, hogy a mérleg a földtulajdonosok felé billen, mi pedig a közösségek felé akarjuk fordítani, amelyek több ház építését szeretnék

– mondta Nandy. Állítása szerint a terv az angliait jobban összhangba hozná a németországi, franciaországi és hollandiai földértékelési rendszerekkel.

A javaslatok valószínűleg feldühítik a földtulajdonosok egy részét, különösen azokat, akiknek fejlesztésre alkalmas földjeik vannak. Hugh Ellis, a Town and Country Planning Association jótékonysági szervezet politikai igazgatója szerint azonban az 1940-es és 1950-es évek brit „új városok” programja azért volt sikeres, mert a fejlesztési társaságok hatalmas földterületeket vásárolhattak meg mezőgazdasági értéken.

A kormány 2022-ben konzultációt indított a reményérték korlátozásáról vagy eltörléséről, ám a megkérdezettek jelentős része nem támogatta a javaslatot.