Közélet

Prigozsin bejelentette: a Wagner csoport távozik Bahmutból

Prigozsin korábban már elmondta: a Wagner kivonja csapatait Bahmutból, hogy újraszervezze és újrafegyverezze a tagjait.

A Wagner csoport vezetője bejelentette zsoldosegységeinek kivonását a donyecki Bahmutból. A zsoldoscsoport közzétett egy videót a fegyveresek kivonulásának állítólagos megkezdésének folyamatáról. Jevgenyij Prigozsin katonai egyenruhás emberek mellett pózol a felvételen. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAGNERThis video grab taken from a handout footage posted on May 25, 2023 on the Telegram account of the press service of Concord -- a company linked to the chief of Russian mercenary group Wagner, Yevgeny Prigozhin -- shows Yevgeny Prigozhin speaking in Bakhmut. The head of Russia's Wagner mercenary group said on May 25, 2023 his troops had started transferring their positions in the flashpoint eastern Ukraine town of Bakhmut to the Russian military. (Photo by Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel of Concord group" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Kivonjuk az egységeket Bahmutból. Május 25. hajnali 5 órától június 1-jéig a fő egységet áthelyezzük, és átvezényeljük az állásokat a katonasághoz. Lőszert, állásokat, mindent, beleértve a száraz ellátmányt is

– mondta Prigozsin.  

Húszezer fegyverest vesztett el a Wagner Bahmut elfoglalása közben. Prigozsin korábban már elmondta, hogy 427 nap harcai után, június 1-jén vagy akörül a Wagner kivonja csapatait Bahmutból, hogy újraszervezze és újrafegyverezze őket. 

A Wagner mintegy ötvenezer embert toborzott börtönökből az ukrajnai harcokra, közülük tízezren vesztették az életüket Bahmutnál, és körülbelül még ugyanennyien a Wagner reguláris fegyveresei közül. 

Prigozsin úgy becsülte: a veszteség 80 százaléka a lőszerhiánynak tudható be. A zsoldosok vezetője egy interjúban arra is figyelmeztetett: Oroszországban az 1917-es forradalomhoz hasonló zavargások törhetnek ki, és Ukrajnában is veszíthet Oroszország, ha az elit nem veszi komolyan a háborút.

 

Jevgenyij Prigozsin Bahmut wagner
Kapcsolódó cikkek