Közélet

Tankzavar a Vörös téren: egyetlen világháborús lánctalpast mutattak a győzelemnapi felvonuláson

Ennél azért képesek lettek volna az oroszok több tankot is kiállítani, mégsem tették. Ennek kommunikációs okai lehetnek.

A brit hadügyminisztérium szokásos, a Twitteren megjelenő napi jelentése az orosz–ukrán háborúról a Vörös téren kedden zajló, a győzelem napját ünneplő felvonulás képeit elemezte, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen stratégiai és kommunikációs kihívásokkal néz szembe az orosz hadsereg.

Russian military hardware roll through Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2023. Russia celebrates the 78th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Pelagia Tikhonova / Moskva News Agency / AFP) / - Russia OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Moskva News Agency / handout " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Mint írják, bár 8 ezer fő vett részt a katonai parádén, ám a felvonulók többsége kiegészítő, valamint paramilitáris alakulatokból és képzés alatt álló kadétokból állt. Mint írják, a hivatásos hadseregből bevethető egységek közül csak a vasúti csapatok és a katonai rendőrség alakulatai voltak a felvonuláson.

Még árulkodóbb, hogy az egyetlen tank a Vörös téren egy a második világháborús győzelemben valóban kulcsszerepet kapó típus, egy T–34-es volt egy díszalakulat kötelékében. Ez a brit értékelés szerint azért lehetett, mert a hatóságok igyekeztek elkerülni azokat a belföldi kritikákat, hogy az ünnepséget a folyamatban lévő háború elé rendelik, hiszen a veszteségek ellenére azért Oroszország képes lehetett volna több harckocsit is felvonultatni.

 

Győzelem Napja Vörös tér
Kapcsolódó cikkek