Az olasz politikai életet évtizedekig meghatározó Silvio Berlusconi halálával bizonytalanná vált a korábbi háromszoros olasz kormányfő alapította Hajrá Olaszország jövője, a párt képviselői és szavazói jobb lehetőség híján Giorgia Meloni pártjánál, az Olasz Testvérek karjaiban találhatnak új politikai otthonra – írja a Politico.

Giorgia Meloni sokat köszönhet Silvio Berlusconinak. Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A regnáló olasz miniszterelnök politikai karrierjét egyengető médiacézár-politikus a halálával is erősítheti korábbi pártfogoltjának útját.

Bár Melonit a volt populista államférfinál sokkal jobbra helyezik el a politikai palettán, valójában ugyanazon szavazótábor kegyeiért versenyeztek, amit a lap szerint az is jelez, hogy a Berlusconi-féle Hajrá Olaszország számos szimpatizánsa már a tavalyi választáson átpártolt a Meloni-féle Olasz Testvérekhez.

Az olasz jobbközép szavazók a legtöbb világnézeti kérdésben és ügyben ugyanazt az alapvető értékrendet osztják

– mondta a Politicónak Lorenzo Pregliasco, a YouTrend közvélemény-kutató cég munkatársa. „Azonosították a legerősebb vezetőt ebben a politikai mezőben, és arra voksoltak, aki szerintük a legjobban tudta képviselni ezeket: húsz éven át Berlusconira, majd Salvinira, végül pedig Melonira” – tette hozzá a szakértő.

A lap kiemeli, hogy a posztfasiszta politikai gyökerekkel rendelkező Meloni áttörését is elődjének köszönheti, Berlusconi volt ugyanis az, aki 2008-ban negyedik kabinetalakításakor kormányzati feladatot osztott az akkor még csupán 31 éves politikusnőre, aki az ifjúsági tárcát vezetve az ország legfiatalabb miniszterének mondhatta magát.

A hét elején 86 évesen elhunyt volt miniszterelnök jelentős szerepet játszott Mario Draghi tavalyi bukásában is, amikor luxusvillájába invitálta a jobboldali pártok képviselőit a kormányváltás megtervezésére. Draghi távozása után pedig a mérsékelt jobbközép párttá szelídült Hajrá Olaszország támogatásával tudott koalíciós kormányt alakítani és így a politikai rivaldafénybe kilépni Meloni.

Példakép, szövetséges és rivális

Berlusconi nemcsak a hatalom megszerzésében volt partner, hanem politikai stílusát is mintát adott. Elődjéhez hasonlóan Meloni politikai felfogása is az „átlagember nyelvén beszélő” vezető központi szerepét hangsúlyozza – mondta Berlusconi életrajzírója, Giovanni Orsina.

Mindkét politikus igyekszik a hétköznapi emberek közvetlen igényeivel foglalkozni „anélkül, hogy megmondaná nekik, mit kellene akarniuk –  hangsúlyozta Orsina. – A vezető nem tekinti magát jobbnak a követőinél, ő is egy közülünk.”

A lap szerint a hasonlóságok ellenére a két politikus kapcsolata nem volt mentes a feszültségektől. Meloni 2012-ben szakított a veterán politikus pártjával, és megalapította saját szövetségét. Berlusconi négy évvel később Meloni terhességére hivatkozva ellenezte a jelenlegi kormányfő Róma polgármesteri címéért folyó kampányát.

Az Olaszországot összesen tíz évig vezető politikus nehezen emésztette meg azt is, hogy a nála negyven évvel fiatalabb Meloni tavaly a segítsége nélkül ragadta magához a jobbközép vezetését, a szavazatok 26 százalékát besöpörve az Olasz Testvérekkel, míg Berlusconi formációjának be kellett érnie 8 százalékkal. A törés jeleként az idős politikus Putyint támogató nyilatkozataival hozta kellemetlen helyzetbe az új miniszterelnököt, aki cserébe főként alacsony presztízsű kormányzati pozíciókat osztott pártjának, és elutasította Berlusconi több pártfogoltjának pozícióba juttatását.

Ami viszont mégis összeköti a két vezetőt a Politico szerint, hogy mindketten hajlandók alkukat kötni a hatalom érdekében. Meloni hétfőn közzétett videós beszédében így méltatta Berlusconit:

Vele Olaszország megtanulta, hogy soha ne szabjon határokat magának. Megtanulta, hogy soha ne higgye, hogy legyőzték.

A Politico szerint akár magáról is beszélhetett volna.