Közélet

Egy kisbusz utasait ölték meg az orosz erők

Az ukrán csapatok folytatják az előrenyomulást Zaporizzsja és a Donyeck megyei Bahmut irányába.

Az északkelet-ukrajnai Szumi megyében az orosz erők rálőttek egy UAZ típusú terepjáró kisbuszra, a benne ülő hat ember életét vesztette – közölték szerdán a megyei rendfenntartók.

Fotó: Hemis via AFP

A rendőrség bejelentette, hogy büntetőeljárást indítottak a háborús törvények és szokások Oroszország általi megsértése miatt. Az ügyészség és a rendőrség tájékoztatása szerint hat ember szenvedett halálos sérülést, köztük két civil és négy erdészeti dolgozó.

Szerdára virradóan az orosz erők iráni gyártású Sahíd önmegsemmisítő drónokkal támadták meg a régiót, és találat ért egy infrastrukturális létesítményt Szvitlovodszk településen –  tájékoztatott Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő Kirovohrad megye kormányzója. Személyi sérülés nem történt.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója közben szerdán még sem érkezett meg a zaporizzsjai atomerőműbe, pedig előző nap Kijevben bejelentette, hogy kedd este már a nukleáris létesítményben lesz. Grossi arra vár, hogy biztonságban odamehessen – mondta a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztviselő.

Az ukrán csapatok folytatják az előrenyomulást Zaporizzsja és a Donyeck megyei Bahmut irányába 

– számolt be Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes szerdán. Szavai szerint az elmúlt nap Bahmutnál 200-500 métert haladtak előre, Zaporizzsja felé pedig 300-350 métert. Kifejtette, hogy folytatódnak az ádáz harcok Bergyanszk irányában Makarivka falu közelében, Mariupol térségében pedig Novodanilivkánál és Novopokrovszknál. 

Kiemelte, hogy az ukrán katonák az orosz hadsereg légi és tüzérségi fölénye ellenére törnek előre. Mint mondta: az oroszok veszteségeket szenvednek mind élőerő, mind felszerelés és fegyverek tekintetében. Az ukrán vezérkar szerda reggeli összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 680-nal 217 330 főre nőtt. 

Az ukrán erők az elmúlt nap megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 17 tüzérségi rendszert, és 15 drónt. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője sürgette a szankciók szigorítását azokkal szemben, akik segítenek Oroszországnak külföldi alkatrészek beszerzésében.


 

rendőrség Szumi orosz hadsereg Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek